KOMENTAR DANA

Šemso "gasi" Bakira

Izvjesno je da Mehmedović samo čeka Kongres i potvrdu da je SDA stranka jednog lica kako bi prestao biti njen član

Šemsudin Mehmedović i Bakir Izetbegović. Armin Durgut / PIXSELL

7.10.2023

Već danima niko razuman ne može da shvati potez Bakira Izetbegovića da iz borbe za predsjednika SDA izbaci Šemsudina Mehmedovića, čovjeka koji je donio najviše glasova za Predstavnički dom PSBiH od kandidata iz svih izbornih jedinica u FBiH.

No, time je Izetbegović jedino napravio štetu stranci, koju je, kako sam kaže, „naslijedio od babe“.

Mehmedović je najavio osnivanje nečega što je nazvao “nadstranačkim pokretom” te najavio da ipak i dalje ostaje u SDA, no izvjesno je da za istupanje čeka samo Kongres i to da se objelodani da je Izetbegović po četvrti put “izabran” za predsjednika stranke.

- I dalje ostajem u okvirima SDA i, kada se javno obznani da je SDA postala privatna stranka, onda ćemo vidjeti kako dalje - rekao je Mehmedović prije nekoliko dana.

Sam njegov izlazak bi značio praktično gašenje SDA u jednoj od najjačih baza Tešnju. Iako je Izetbegović postavio sebi bliske poltrone u susjednim općinama poput Maglaja, Žepča, Teslića i Doboja na čela organizacija, Mehmedović u njima ima veliku podršku među građanima.

Sedin Spahić. Avaz

Tako bi Mehmedović samo na vlastitu moć mogao biti parlamentaran na svim nivoima vlasti, i to direktno na štetu SDA, a već praktično i jeste. Naime, on kontrolira vijećnike i načelnika SDA u Tešnju, odbornika u Doboju, a iz Tešnja ima po jednog zastupnika u Skupštini ZDK i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Osim toga, čeka se i Kongres, gdje će se još jednom potvrditi da je SDA stranka jednog lica kada će Izetbegović, osim aklamacije za svoj izbor, izdiktirati i imena potpredsjednika stranaka, gdje će očistiti stranku od bilo kakvog slobodnog mišljenja.

Izvjesno je da će time prouzrokovati brojna nezadovoljstva te daljnje osipanje kadrova. Prvi kandidati za napuštanje SDA bit će svakako Adil Osmanović i Safet Softić, posljednji ljudi Sulejmana Tihića, koji će, izvjesno je, izvisiti za funkcije. Nakon toga će se to nastaviti prilikom izbora Glavnog odbora SDA, kantonalnih, regionalnih, gradskih i općinskih organizacija.

Time će se SDA nastaviti raspadati, a, osim gubitka glasova, sasvim je sigurno, imat će još jednu stranku koja neće htjeti s njima formirati bilo kakve koalicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.