ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković se sastao sa veleposlanikom Francuske u BiH

Veleposlanik Delmas je tokom susreta istakao da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini

Konaković: Upoznao Delmasa sa radom Vijeća ministara. MVP BiH

N. H.

21.10.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 20. listopada 2023. godine s veleposlanikom Republike Francuske u BiH Fransoa Delmasom (François).

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, reformskim procesima i napretku BiH na putu u EU.

Zahvalnost na potpori

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Francuskoj na kontinuiranoj potpori europskoj perspektivi BiH kao i pomoći našoj zemlji u svim područjima. 

Upoznao je sagovornika s radom i napretkom aktualnog Vijeća ministara BiH tijekom proteklih osam mjeseci, kada je riječ o reformskim procesima i provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. 

Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uspjeti iskoristiti trenutak te što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU kako bi napravila iskorak ka boljem funkcioniranju države i ojačala europsku perspektivu zemlje.

Dobri bilateralni odnosi

Veleposlanik Delmas je tokom susreta istakao da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini, posebno kada su u pitanju europske integracije te naglasio da je Francuska već poslala eksperta koji će pomoći našoj zemlji u provedbi prioritetnih zadataka na putu BiH u EU.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje te naglasili da postoji prostor za unapređenje, posebno ekonomske suradnje.

Pružena je potpora procesu potpisivanja Sporazuma o osnivanju i djelovanju Francuske razvojne agencije (AFD) u cilju intenziviranja i proširenja gospodarske i financijske suradnje dviju zemalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.