MOSTAR

Skokom bez aplauza obilježene tri decenije barbarskog rušenja Starog mosta

Kameni polumjesec srušile snage HVO-a na današnji dan 1993. godine

Sa obilježavanja: Snažne emocije. M. Smajkić

Meliha Smajkic

9.11.2023

Skokom bez aplauza i uz zvuk sirene za opću opasnost danas je u 10:16 sati obilježena 30. godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta u Mostaru.

Granatama i snajperskom vatrom zasipan je već početkom ljeta 1993. godine. Ali, bjesomučno granatiranje Starog mosta, s položaja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) počelo je 8.novembra. Dan poslije, Stari je pao...

Godišnjicu rušenja Starog mosta, tradicionalno, obilježavaju u Klubu skakača u vodu „Mostari“. Danas se u hladnu Neretvu otisnuo mladi skakač, 21-godišnji Harun Bajgorić.

- Ovaj skok mi mnogo znači. Ukazana mi je čast da izvedem skok na ovu tužnu, 30. godišnjicu rušenja Starog mosta. Drugačiji je to skok od ostalih skokova, nema aplauza... Ali, nadam se da se ovakvo nešto nikada više i nigdje neće ponoviti - rekao je on.

Uprkos činjenici da je riječ o 30. godišnjici rušenja „kamenog polumjeseca“, predsjednik Kluba skakača u vodu „Mostari“ Lorens Listo kaže da su emocije i danas snažne.

- Nama su, zapravo, emocije uvijek iste. Skakači su vezani za Stari most. I dok ga nije bilo, i kad su se skokovi izvodili sa njegovih ostataka, mi smo uvijek govorili da skačemo sa Starog mosta - rekao je Listo.

Uz brojne građane danas su na Starom mostu bili i najmlađi Mostarci koji su nakon skoka spustili ljiljane u Neretvu, poslije čega su u Narodnom pozorištu Mostar prisustvovali manifestaciji „Oda Starom mostu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.