SUSRETI

Nikšić u Mostaru: Narod i država koji ne drže do svoje historije, ne mogu polagati previše nade u svoju budućnost

Federalni premijer iskazao punu podršku JOB-u Mostar za realizaciju projekta obnove Doma Armije

Danas u Mostaru: Odali počast na Šehitlucima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

20.12.2023

Predstavnici Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Mostara danas su ugostili federalnog premijera, Nermina Nikšića. Nakon posjete mostarskim Šehitlucima, gdje je položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije R BiH održan je sastanak na kojem je ključna tema bila projekt obnove objekta Doma Armije, bivše JNA.

- Zadovoljstvo mi je bilo da budem danas ovdje, jer, ovaj sastanak je nekoliko puta pripreman i odgađan, a ono što sam imao priliku da vidim i da čujem jeste nešto što do sada nisam znao, a to je činjenica da Mostar, pa rekao bih i Četvrti korpus, kaska za ostalim korpusima i jedinicama Armije R BiH. Imao sam priliku da širom Federacije BiH obilazim druge koji su, nekako, mnogo više uradili na promociji i na sjećanju svega onoga što se odnosi na njihove jedinice. Zbog toga nemam nikakvu dilemu treba li dati podršku mojim saborcima i Četvrtom korpusu da pokažu i dokažu svoju ulogu u odbrani BiH - rekao je Nikšić.

Dodao je kako je važno naglasiti kako to nije upereno ni protiv koga.

- Ovo je davanje odgovarajućeg mjesta onim ljudima koji su učestvovali u odbrani BiH - kazao je on.

Neupitna podrška

Također, rekao je da je neupitna podrška i obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, o čemu je, također, bilo riječi na sastanku.

- Jednostavno, ljudi, država, narod koji ne drži do svoje historije, ne može polagati previše nade u svoju budućnost. Siguran sam, kao što su nas učili o pravednoj partizanskoj borbi, da će doći vrijeme kada će se nova pokoljenja učiti o pravednoj borbi koju smo mi imali za državu BiH. Da bi to očekivali, onda moramo pokazati da nam je stalo i do onoga što je bilo u periodu od 1941. do 1945. godine - naveo je Nikšić.

Esad Kosić, predsjednik JOB-a Mostar, rekao je da premijer, kao bivši pripadnik Četvrtog korpusa A RBiH, sasvim sigurno razumije probleme s kojima se suočavaju.

- Među brojnim temama i problemima o kojima smo razgovarali, ključni je obnova Doma Armije, koji želimo renovirati i napraviti reprezentativan objekat koji će predstavljati našu borbu. Premijer je obećao podršku i saradnju, a mi se nadamo da ćemo ga do finalizacije dovesti u njegovom mandatu - naveo je Kosić. Rekao je i da su razgovarali o centralnom spomen-obilježju.

- Mi smo jedini korpus bez monografije i spomen-obilježja. Uz pomoć Vlade, nadam se, da ćemo i to uspjeti, a razgovarali smo i o rješavanju statusnih pitanja boraca. Postigli smo dogovore i sporazume, kako bismo primanja podigli na viši nivo. Njihovi podzakonski akti se u ovom gradu moraju ispoštovati - dodao je Kosić.

Urađen plan

Safet Oručević, predsjednik Skupštine JOB-a Grada Mostara naglasio je da su uradili plan i pokrenuli aktivnosti u izradi nove platforme u radu ove organizacije.

- Početak rada ove nove strukture JOB-a i novih projekata je i poziv federalnom premijeru i našem prijatelju i saborcu, Nerminu Nikšiću. Mislimo da ćemo napraviti nekoliko značajnih, kapitalnih projekata koji već decenijama nedostaju ovom gradu - rekao je Oručević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.