NAKON SASTANKA U SARAJEVU

Krišto s Pirc Musar: Razgovarale o evropskim integracijama BiH

BiH je u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, istakla je Krišto

Pirc Musar i Krišto. Fena

FENA

9.2.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar o evropskim integracijama BiH i bilateralnim odnosima prijateljskih zemalja, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Glavni vanjskopolitički ciljevi

Krišto je zahvalila na kontinuiranoj podršci Slovenije Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu, a posebice na inicijativi za formiranje Grupe prijatelja zapadnog Balkana.

- Punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan je od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i zato smatramo iznimno važnim i očekujemo da će Evropsko vijeće u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Plan rasta za zapadni Balkan

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH pozdravila je Plan rasta za zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, te podsjetila da je uspostavljen Radni tim u BiH za izradu plana reformi za njegovu provedbu.

Istaknula je da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište s jedinstvenim tržištem EU.

Krišto je ukazala na važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja EU i ocijenila da, u kontekstu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, ekonomska sigurnost ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, bližoj integraciji s Evropskom unijom te u suočavanju s međunarodnim prijetnjama, saopćeno je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.