AMBASADOR BIH U HAGU

Almir Šahović za "Avaz“: Nizozemska će glasati za otvaranje pregovora, čekamo definitivnu potvrdu

Konačna odluka bit će donesena na današnjoj sjednici Parlamenta, koja počinje u 15 sati

Šahović: Nizozemska ima posebnu proceduru. European Council

Alen Bajramovic

20.3.2024

Već nekoliko mjeseci traju diplomatske aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade BiH u Hagu kako bi i naša zemlja dobila podršku dosta skeptične Nizozemske prilikom usvajanje odluke o početku pregovora o članstvu u EU. Dan prije sjednice Evropskog vijeća ambasador BiH u Nizozemskoj Almir Šahović kaže za „Avaz“ da je u proteklim mjesecima održano na desetine sastanaka, te da će konačnu odluku Parlament Nizozemske donijeti na današnjoj sjednici koja počinje u 15 sati.

- Nizozemska je jedna od dvije ili tri zemlje EU koje imaju posebnu proceduru za odobravanje ovakvog koraka. Ta procedura obuhvata i saglasnost Parlamenta premijeru Nizozemske da glasa u korist odluke o otvaranju pregovora sa BiH. Jučer je bila plenarna debata u Parlamentu, kojoj sam i ja prisustvovao. Ona je završena sinoć oko 22.30, bila je dosta duga, a učestvovalo je 13 raznih političkih stranaka. Bilo je različitih mišljenja, podrške, ali i onih rezerviranijih koji od BiH očekuju neki dodatni napor. Nakon toga premijer Mark Rutte je, u skladu s njihovom procedurom, imao svoje izlaganje. On je još jednom ponovio stav nizozemske vlade koji je definiran prošlog petka. A stav je da Vlada, s obzirom na izvještaj EK i geopolitičku situaciju predlaže da Nizozemska slijedi preporuku Evropske komisije i glasa za otvaranje pregovora sa BiH – kaže Šahović.

Konačna odluka bit će donesena na današnjoj sjednici Parlamenta, koja počinje u 15 sati.

- Ja sam umjereni optimista, možda čak i optimista i bez ovoga „umjereni“. Nakon svih razgovora koje sam i sinoć imao u Parlamentu i kraćeg sastanka sinoć sa premijerom Ruteom, optimista sam. Međutim, članovi Parlamenta će glasati onako kako žele, pa ćemo sačekati i tek nakon 15 sati moći potvrditi da je i Nizozemska definitivno za otvaranje pregovora. Vrlo smo blizu dobrih vijesti i mislim da je sav naš trud dao dobre rezultate – ističe ambasador Šahović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.