GRAĐANI ZASLUŽUJU BOLJE

Šef OSCE-a u BiH: Kleveta kao kazneno djelo ozbiljan napad na slobodu medija

Kritički se osvrnuo i na nedavne zakonske izmjene u Republici Srpskoj, koje, prema njegovim riječima, targetiraju upravo medije

Brajan Ageler. OSCE

N. H.

3.5.2024

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brajan Agele (Brian Aggeler) obratio se građanima povodom Svjetskog dana slobode medija. 

Istaknuo je loš položaj zemlje u tom kontekstu, te pozvao na na podršku nezavisnom novinarstvu. 

Upozorio je i na štetnost zakonskih izmjena u Republici Srpskoj o uvođenju klevete kao kaznenog djela, kazavši da je to "ozbiljan napad" na slobodu izražavanja i slobodu medija.

- Na Svjetski dan slobode medija, 3. maja, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i ja izražavamo solidarnost s novinarima i novinarkama te medijskim radnicima i radnicama koji se hrabro drže osnovnih principa slobode izražavanja i slobode medija, uprkos sve većim pritiscima i represiji - kazao je na početku video poruke objavljene u petak.

Naglasio je kako se Bosna i Hercegovina nalazi na “ključnoj prekretnici kada je u pitanju sloboda medija“, dodavši da prema najnovijem Indeksu slobode medija u svijetu, koji su objavili Reporteri bez granica, “pozicija na kojoj se nalazi BiH je zabrinjavajuća i odraz je uznemirujućeg trenda smanjenja medijskih sloboda”.

Uprkos ustavnim garancijama i međunarodnim obavezama, novinarstvo u BiH suočava se sa sve većim egzistencijalnim izazovima, istaknuo je, naglasivši da su novinari i novinarke izloženi “zastrašivanju, uznemiravanju, čak i fizičkom nasilju samo zbog toga što rade svoj posao“.

Kritički se osvrnuo i na nedavne zakonske izmjene u Republici Srpskoj, koje, prema njegovim riječima, targetiraju upravo medije.

- Pored toga, nedavno uvođenje klevete kao kaznenog djela u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljan napad na slobodu izražavanja i slobodu medija. Ovakvo neprijateljsko okruženje ne samo da ometa novinare u objektivnom izvještavanju nego i nagriza samo tkiv demokratije. Demokratske države ne mogu funkcionirati bez novinara koji pažljivo prate rad vlasti i pružaju građanima tačne informacije - podvukao je šef OSCE Misije u BiH.

Nezavisno novinarstvo je od ogromnog značaja i za potpuno uživanje ljudskih prava te se svakoj aktivnosti kojom se podriva suštinska uloga slobodnog medija mora odlučno suprotstaviti i takva se mora osuditi, istaknuo, i poručio:

- Građanke i građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.