KAPITALNE INVESTICIJE

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila rebalans budžeta za 2024. godinu

Usaglašeni rebalans budžeta u parlamentarnu proceduru trebao bi biti upućen tokom dana, kako bi rad na istom započela i resorna

VLada Brčko usvojila rebalans budžeta. Fena

FENA

3.5.2024

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je na vanrednoj sjednici Rebalans za 2024. godinu u visini od 58,7 miliona KM od čega se na uvećanje prihoda odnosi 23 miliona KM, a na uvećanje finansiranja 35,7 miliona KM što predstavlja višak neraspoređenih prihoda nad rashodima iz ranijih godina, tako da Budžet Brčko distrikta BiH za 2024. godinu, uz ove izmjene, iznosi 458.144.931,96 KM.

Janja Geljić, direktorica Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH kazala je da je u skladu sa setom izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH planirano povećanje plate svim zaposlenim u iznosu od 165,00 KM počevši od 1. jula ove godine.

Ona je istakla da je određeni dio sredstava planiran za kapitalne investicije i za unapređenje infrastrukture, kako bi se poboljšali uslovi za nove investicije i poduzetnička ulaganja u Brčko distriktu BiH.

- Predviđeno je i uvećanje stipendija s ciljem stimuliranja studenata, jer je kontinuirano ulaganje u znanje naša svijetla budućnost - istakla je Geljić.

Također, naglasila je i da se izmjenama budžeta predviđaju i subvencije za nadoknadu dijela troškova goriva za realizovanu proizvodnju pod biljnim kulturama u 2024. godini.

Usaglašeni rebalans budžeta u parlamentarnu proceduru trebao bi biti upućen tokom dana, kako bi rad na istom započela i resorna komisija Skupštine Distrikta.

- Ključni posao u operativnom smislu imaće Komisija za budžet, od koje očekujemo vrlo ekspeditivan rad, kako bi smo svu zakonom propisanu proceduru za usvajanje rebalansa ispoštovali - istakao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, dodavši da to podrazumijeva rok od 60 dana proceduralnog razmatranja, te obavezu organizovanja bar jedne javne rasprave sa građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.