NA OTVARANJU ARNAUDIJE

Direktor Vakufske direkcije: Budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata

Podizanje Arnaudije poziva sve građane u suživot, mir, ljubav i toleranciju

Senaid Zaimović. N. Ajnadžić / Avaz

Nerma Ajnadžić

7.5.2024

Direktor Vakufske direkcije dr. hafiz Senaid Zajimović obratio se na svečanom otvorenju Arnaudija džamije te zahvalio svim delegacijama koji su prisutni na otvaranju džamije.

On je kazao da je danas historijski dan u kojem se šalje poruka mira i suživota.

 - Ovo je dragulj i biser Banje Luke, po kojem je ovaj grad bio nadaleko prepoznatljiv. Arnaudija je spomenik duhovne, kulturne i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo što smo imali snagu učestvovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana Defterdara. Veliku zahvalu dugujemo Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, koja se odazvala IZBiH da zajedno s njoj učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i njegovog vakifa. Time su pokazali da je ovo naš zajednički projekat - kazao je Zajimović.

Podsjeća da je kamen temeljac položen 2017. godine.

- Ponovna izgradnja džamije sa unutrašnjim oslikavanjem, abdesthanama, mokrim čvorovima, vanjskim uređenjem, završena je krajem 2023. godine. Obnova je koštala oko 6 miliona KM. Na obnovi su radile brojne institucije. Džamije su Božje kući, u njima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, njih grade oni koji u onaj svijet vjeruju, koji zekat daju i koji se nikog osim Boga ne boje. Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put, a iz ljubavi prema Njemu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem. Vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu. Podizanje Arnaudije poziva sve građane u suživot, mir, ljubav i toleranciju i svoja vrata, simbolično, otvara svim građanima dobre volje. Na kraju dozvolimo sebi i drugima da uživamo u ljepotama Arnaudije, budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata - zaključio je Zajimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.