BERLIN

Bećirović nakon sastanka sa Šolcom: Njemačka je naš veliki prijatelj, iskazao sam poštovanje zbog rezolucije o Srebrenici

Posebno je važna Šolcova poruka da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni

Sa zajedničke press konferencije. Screenshot

E. Ć.

7.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sastao se danas s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Šolcom u okviru zvanične posjete Njemačkoj, nakon čega je upriličena zajednička press konferencija.

- BiH je država koja ima hiljadugodišnju historiju, država dugog trajanja i pamćenja, te država koja ne zaboravlja svoje prijatelje, a SR Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja BiH - rekao je Bećirović.

Ugrožavaju ustavni poredak

Kazao je da ono što raduje jeste činjenica da iz godine u godinu BiH i SR Njemačka imaju sve bolju ekonomsku saradnju. 

- 2023. godine smo postigli rekordnu robnu razmjenu, koja je bila viša od 6 milijardi KM. Mi želimo da robna razmjena bude još bolja i da dobru saradnju između dvije države intenziviramo i u narednom periodu - kazao je on.

Potom se dotakao problema u Bosni i Hercegovini, o kojima je razgovarao sa Šolcom.

- U BiH imamo jednu manjinu proruskih orijentiranih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH. Oni napadaju dvije ključne institucije koje garantiraju mir i stabilnost – Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH uspostavljen na osnovu Ustava BiH.

Zbog takve politike i postoje sankcije prema tom režimu od strane skoro cijelog Zapada. Naša želja je da se svi vratimo u okvire Dejtona i da se okrenemo ekonomskom napretku BiH. Isto tako moramo biti spremni da odgovorimo na izazove u narednom periodu.

Istina o genocidu 

Zato je za BiH i regiju bitna čvrsta poruka najveće i najjače ekonomske sile u EU – SR Njemačke i kancelara Šolca. Posebno je važna i njegova poruka da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni.

Razgovarali smo i o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Iskazao sam duboko poštovanje i zahvalnost prema Šolcu i SR Njemačkoj jer čuvaju istinu o Srebrenici. Istinu koju su utvrdili i najviši sudovi UN-a - poručio je Denis Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.