KO JE KRIV

Iako je protupožarna sezona pred vratima: Federacija BiH opet bez letjelice za gašenje požara

Meteorolozi i klimatolozi upozoravaju na značajno toplije ljeto i sušu

U borbu s vatrom „ručno“. Avaz

Meliha Smajkic

8.5.2024

Uprkos raznim radnim grupama i izradi elaborata, od letjelice za gašenje požara u Federaciji BiH ni traga. Kupovina zračnih traktora (air tractor) za gašenje požara, koju je pompezno najavljivala bivša Federalna vlada, s Fadilom Novalićem na čelu, završila je u ćorsokaku, kao i uspostava posebne zračne jedinice.

Samo naprtnjače

Na koncu je, podsjetimo, tih 30 miliona KM koji su bili osigurani u budžetu prošle godine amandmanima povukla nova vladajuća većina.

U federalnoj kasi ni ove godine nema tih novaca, pa će vatrogasci, pogotovo, oni širom Hercegovine, u borbu s požarima ići „ručno“, s naprtnjačama, i uglavnom starim vozilima, a nerijetko uz pomoć neobučenih mještana.

Meteorolozi i klimatolozi upozoravaju na mogućnost značajno toplijeg ljeta, toplotne valove i sušu, a projekcije pokazuju da će klimatski ekstremi postajati sve izraženiji.

Prošle godine Evropa je, podsjetimo, imala najtoplije ljeto u historiji, što je dovelo do velikog broja šumskih požara. Katastrofalna situacija zabilježena je i u našoj zemlji, pogotovo na području Hercegovine.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prema podacima Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, čak 60 posto požara u cijeloj FBiH otpada na ovaj kanton.

Bolja oprema

Petar Jurić, komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, izjavio je kako prije početka ljetne požarne sezone svake godine, uz podršku Grada Mostara, osiguraju određeni broj sezonskih vatrogasaca.

- Što se tiče ljudstva, u sezoni požara uvijek budemo kompletirani, a kada je riječ o materijalno-tehničkim sredstvima i opremi, mi stalno držimo jednu potrebnu razinu da možemo odgovoriti na sve zadaće koje nas očekuju. Naravno da se uvijek moramo opremati bolje i nabavljati nova vozila - kazao je Jurić.

U cijeloj priči donekle je utješna činjenica da je BiH pretprošle godine postala punopravna članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu, što donosi brojne benefite.

Brojni benefiti

Benefiti koje je BiH dobila članstvom u Mehanizmu su pristup programu obuka i vježbi u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu – UCPM, finansijska podrška prilikom pružanja pomoći drugim državama, a koja se ogleda u pokrivanju transportnih i operativnih troškova prilikom slanja bh. jedinica za civilnu zaštitu, pravovremena razmjena informacija, koordinacija...

RESCEU je prošle godine imao na raspolaganju flotu od 13 letjelica za gašenje požara, 10 kanadera, dva zračna traktora i jedan helikopter. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.