NAKON TRI DECENIJE

Otkriveno spomen-obilježje za mostarske "heroje u bijelom"

Ratna bolnica Mostar, na čijem čelu su bili dr.Dragan Milavić i dr.Zlatko Skikić nosi teške i hrabre priče

Mostar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Meliha Smajkic

8.5.2024

U znak zahvalnosti i sjećanja mostarskim „herojima u bijelom“, pripadnicima Ratne bolnice Armije R BiH, danas je u parku Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“ otkriveno spomen-obilježje.

Spomenik na kojem su ispisane riječi zahvalnosti i uklesan stih Mehmedalije Maka Dizdara: „Ovdje gdje je bilo najjunačkije nići...“ otkrile su prim.dr. Snježana Milavić i dugogodišnja medicinska sestra, Mila Pantić.

Dr. Milavić nije mogla suspregnuti emocije...Njen suprug, dr. Dragan Milavić, anesteziolog i dr. Zlatko Skikić, hirurg bili su na čelu Ratne bolnice Mostar, a svojim zaslugama ostat će upisani, kako je to rečeno, kao istinske patriote i humanisti velikog srca.

Ratna bolnica Mostar

Ratna bolnica Mostar nosi teške i hrabre priče, ispisane u teškim okolnostima, radu u nehumanim uslovima u podrumskim prostorijama Higijenskog zavoda, čije je osoblje pružalo medicinsku pomoć borcima Armije R BiH, građanima Mostara i Hercegovine, koji su bili izloženi svakodnevnoj kiši granata i snajperskoj paljbi...

-Nismo imali struje, operacije s rađene pod svijećama, vode , transfuzija se obavljala iz vene u venu...Ipak, danas sam sretan, jer smo, evo, nakon 30 godina dobili ovo spomen-obilježje-kazao je Ahmed Spahić, viši medicinski tehničar.

Emotivna je bila i prim.dr.Lamija Duranović, direktorica Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“, kazavši da je ovo za nju poseban trenutak.

Ideja građana Mostara

- Postavljanje ovog spomenika pripadnicima Ratne bolnice je ideja građana Mostara da, jednostavno, obilježimo mjesto koje im pripada iz razloga što su oni stvorili preduslove za postojanje ove bolnice. Mi, kao njihovi nasljednici smo u obavezi da pamtimo i da imamo odgovornost prema sjećanju na njih. Dugujemo im ogromnu zahvalnost, jer oni su naši „heroji u bijelom“-kazala je dr.Duranović.

Obavljajući svoj humani posao, 12 uposlenika Ratne bolnice Mostar je izgubilo svoje živote, a njih 60 je bilo ranjeno. Više od 6.000 ranjenika je prošlo kroz Ratnu bolnicu Mostar. Od 1994.godine bolnica je preseljena u kontejnere, u prostore „Velmosa“, a 1997.godine u nekadašnju kasarnu Južni logor. Danas je to moderna zdravstvena ustanova-Kantonalna bolnica „Dr.Safet Mujić“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.