PRVA SLUŽBENA AKTIVNOST

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio novog generala NATO Štaba Sarajevo, Metjua Valasa: BiH mi je blizu srca

Ministar je brigadnog generala Velasa upoznao sa dosadašnjim aktivnostima MO i OS BiH i saradnjom s NATO Štabom Sarajevo

Helez i Valas - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
El. T.

8.5.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je u nastupnu posjetu brigadnog generala Metjua Valasa (Matthew Valas) i oproštajnu posjetu dosadašnju komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu McGaha.

Ministar Helez srdačno je pozdravio goste i gospodinu Valasu poželio ugodan boravak u našoj zemlji.

- Zadovoljstvo mi je da ste danas zajedno u posjeti Ministarstrvu odbrane. Znam da je ovo vaša prva službena aktivnost i zadovoljstvo mi je da ste kod nas, jer institucije odbrane su zasigurno vaš najbliži partner ovdje. Generalica McGaha prošla je s nama mnoge izazove koji se obično javljaju zbog naših političkih prilika. Zasigurno je stekla i vrijedno iskustvo koje može podijeliti s vama - kazao je Helez.

Ministar je brigadnog generala Velasa upoznao sa dosadašnjim aktivnostima MO i OS BiH i saradnjom s NATO Štabom Sarajevo, aktivnostima vezanim za Akcioni plan za članstvo, Program reformi, Paket podrške za izgradnju odbrambenih kapaciteta NATO-a (DCBI) i brojnim drugim temama.

- Naš put i naš cilj su euroatlantske integracije, ne želimo da idemo drugim putem. U drugoj polovini ovog mjeseca putujem u Brisel, gdje ću održati važne sastanke za našu zemlju i razgovarati o bitnim temama - naglasio je ministar Helez.

Komandantica McGaha zahvalila se ministru Helezu i zamjeniku Gogagnoviću na izuzetnoj saradnji koju su imali. Naglasila je da su joj smjernice koje je dobila i stekla od menadžmenta Ministarstva odbrane donijele ogromno iskustvo koje će joj, kako je kazala, koristiti i u budućnosti.

Brigadni general Velas zahvalio se na dobrodošlici, kazavši da ga je komandantica McGaha upoznala sa načinom rada i prenijela mu svoje iskustvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.