PREDSJEDNICA CIK-A

Hadžiabdić: Provest će se četiri pilot projekta, preferencije za maksimalno tri kandidata

Svaki punoljetni građanin je vađenjem lične karte upisan u Centralni birački spisak

Sa sjednice CIK-a. Anadolija

S. S.

8.5.2024

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 6. oktobra, saopćila je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, a odluka je, kako je navela donesena na današnjoj sjednici te državne institucije.

Istakla je kako će se lokalnim izborima birati ukupno 3.200 vijećnika i odbornika u gradskim i općinskim vijećima u FBiH, te gradskim odnosno skupštinama opština u RS-u, te Skupštini Brčko distrikta.

Također birat će se i 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta u Bosni i Hercegovini.

Naknada za članove biračkih odbora

- Troškovi lokalnih izbora bit će ukupno 19 miliona KM. Za aktivnosti CIK-a BiH od institucija BiH doznačeno je 7.410.000 KM. Posebnim zahtjevom upućenim 29. aprila CIK BiH je tražio i dodatnih 4,1 milion KM. Ta sredstva su potrebna za angažman dodatnog osoblja kao i provođenje pilot projekta u skladu sa odlukama visokog predstavnika u BiH. Troškovi gradova i općina za lokalne izbore bit će oko 7,5 miliona KM. Najveći dio sredstva bit će usmjeren za naknade članova biračkih odbora - tekla je Hadžiabdić.

Centralna izborna komisija BiH donijela je i odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na kojem se prema podacima s pravom glasa nalazi 3.406.088 birača.

- Svaki punoljetni građanin je vađenjem lične karte upisan u Centralni birački spisak - napomenula je Hadžiabdić.

Državljani BiH koji se žele prijaviti za glasanje na lokalnim izborima iz inostranstva svoju prijavu mogu ostvariti preko portala e-izbori do 23. jula.

Kampanja kreće 6. septembra

Navela je kako 6. septembra počinje zvanična izborna kampanja za lokalne izbore koja će trajati do 5. oktobra u 7 sati, kada nastupa izborna šutnja.

- Novost je da više, od danas do 6. septembra, nema više, ne samo plaćene nego i svake vrste izborne kampanje. Sve suprotno tretirat će se kao preuranjena kampanja i bit će podložno sankcijama - naglasila je Hadžiabdić.

Ona je navela da su povećane nadležnosti CIK-a vezano za ponašanje političkih subjekata.

- To znači da je od danas pa sve do potvrđivanja rezultata zabranjeno koristiti se govorom mržnje, sprečavanjem novinara da obavljaju dužnosti, korištenje djece u političke svrhe - istakla je.

Navela je i da nije dozvoljeno kršenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za promociju svog subjekta ili kandidata  ili promociju političkih subjekata na javnim događajima koje finansiraju javne institucije i javna preduzeća, kao i korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne ili indirektne podrške kupovini birača.

CIK sad a može izreći i sankcije za širenje dezinformacija u izbornom procesu. Politički subjekti također 15 dana nakon izbora dužni su ukinuti sve promotivne materijale.

Mediji mogu informisati o aktivnostima zvaničnika, ali bez navođenja njegove stranke ili kandidature na izborima.

Članovi biračkih odbora

Istakla je da se mora pronaći 12.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, koji trebaju biti politički nezavisni.

- CIK će imenovati zamjenske članove svugdje gdje procedura imenovanja nije završena. CIK imenuje predsjednike i zamjenike biračkih odbora, koji ne smiju biti povezani s političkim strankama. Bitna novina na ovim izborima je i sam način glasanja, birači mogu označiti najviše tri kandidata na jednoj listi koju odaberu. Ako su označena više od tri kandidata, smatra se da je lista dobila važeći glas, ali se preferencijalni glasovi neće brojati - navela je.

Pilot projekti

Govorila je i o tome da su planirana četiri pilot projekta, a tri se provode uz finansijsku podršku međunarodnih partnera.

- Prvi pilot projekat je na biračkom mjestu i provodi se uz podršku Delegacije EU, u 10-ak općina i 165 biračkih mjesta. Drugi pilot je upotreba optičkih skenera, to jeste automatsko prebrojavanje listića. Planiran je u šest općina na 145 biračkih mjesta. Treći projekat je biometrijska identifikacija birača, uz podršku OSCE-a, na svim biračkim mjestima u Brčko distriktu - kazala je Hadžibadić, a za četvrti je navela da Ministarstvo finansija BiH treba obezbijediti novac.

- Proces glasanja će biti jedinstven i jednoobrazan, glasat će se uz pomoć papira i olovke svugdje, ali će se uporedo raditi i pilot projekat - istakla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.