ISPLIVALI DETALJI

Makro-mafija radila kao ozbiljno preduzeće: Klijenti provjeravani prije nego iznajme prostitutke

Svih 22 osumnjičenih saslušao tužilac za organizirani kriminal

Osumnjičene 22 osobe. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

16.1.2020

Dvije kriminalne grupe koje su se godinama bavile prostitucijom radile su kao pravo preduzeće - od organizatora kao šefova, pet žena sekretarica, do nižih menadžera, službenih vozača i osiguranje. Nakon obavljenog posla, profit bi dijelili u zavisnosti od uloge dioničara koji su činili grupe, piše Blic. 

Svih 22 osumnjičenih, koji su uhapšeni ove sedmice, saslušao je jučer tužilac za organizirani kriminal. Tužilac im je u skraćenom postupku na teret stavio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženo krivično djelo posredovanje u vršenju prostitucije u saizvršilaštvu. Tužilac je nakon saslušanja predložio sudu da 18 osoba zadrži u pritvoru, a za četiri osumnjičena mjeru zabrane prilaska, komunikacije i sastajanja sa svjedocima.

Među uhapšenima i policajac. Blic

Dvije organizirane kriminalne grupe koju čine ukupno 22 ljudi uhapšeni su u akciji policije i Tužilaštva za organizirani kriminal zbog sumnje da su 11 mjeseci iznajmljivali stanove u kojima su angažirali djevojke radi prostitucije, a među uhapšenima je i policajac iz Beograda Goran S. (45).

Ova kriminalna mreža radila je po principu korporacije.

Na čelu ove dvije firme bila su, kako piše Blic, trojica muškaraca, jednu grupu su vodila dvojica, drugu jedan. Sistem je dalje radio tako što su objavljivali oglase putem kojih su, po svemu sudeći zamaskirano, nudili seksualne usluge. U oglasima su stajali i brojevi telefona, na koje se, u ovom slučaju, javljalo pet žena, koje su bile sekretarice. Njih tri, Staša M. (25), Dragana P. (45) i Jelena M. (24) radile su kao sekretarice za prvu grupu koja je brojala 16 članova, dok su sastanke sa klijentima za drugu grupu, od osam članova, kako se sumnja, ugovarale Tatjana L. (36) i Tamara H. (33).

Stanove iznajmljivali na više lokacija. Blic

Stanove su iznajmljivali na više lokacija u Beogradu, na Zlatiboru i u Banjoj Luci. Koliko je prostitutki radilo za njih, tek će biti utvrđeno, a policija je, prema nezvaničnim saznanjima, zaplijenila i knjigovodstvene sveske, u kojima su bilježene naplate i nadimci prostitutki. Prema saznanjima Blica, tarife su se kretale od 100 do 550 eura i više.

- Bilježnice o ženama koje su pružala seksualne usluge i njihovim klijentima su mnogobrojne. Utvrđuje se ko su korisnici usluga i prostitutke kako bi i oni bili saslušani - kaže naš izvor upoznat sa slučajem.


Djevojke nudili preko oglasa. Blic

Klijenti su morali da prođu i svojevrsnu sigurnosnu provjeru. Kako saznajemo, u zavisnosti od toga da li je klijent nov ili ne, znalo se u koji će stan ići.

- Koliko su bili organizirani, pokazuje činjenica da su iznajmili manje stanove za klijente koji su prvi put koristili seksualne usluge. Kada se klijent dokaže, odnosno ako se pokaže da je pouzdan i da neće odati o čemu se radi, tek onda je mogao da ulazi u velike stanove koji su koristile ekskluzivne prostitutke - piše ovaj portal.

Tokom hapšenja, kod ove dvije grupe zaplijenjeno je 176 mobilnih telefona, 12 laptopa, četiri automobila, droga, municija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.