SAZNAJEMO

Međunarodni švercer oružja pušten na slobodu

Dino Šljoka i Emil Alimanović, koje je poslao Hrvatović, uhvaćeni su u Drezdenu nakon što je njihov terenac s oružjem ostao bez goriva

Hrvatović: Vođa grupe. Facebook

Piše: A. Aljimi /Avaz.ba

4.4.2020

Alen Hrvatović (41) iz Tuzle, koji je optužen za međunarodni šverc oružja u Njemačku i Nizozemsku, pušten je jučer na slobodu iz pritvora, potvrdio nam je njegov branilac Bakir Hećimović, advokat iz Tuzle.


Pročitana optužnica


- Nakon što je postupajući tužilac na otvaranju glavnog pretresa pročitao optužnicu, Sudsko vijeće Suda BiH je u postupku tražilo izjašnjenje o daljnjoj opstojnosti mjere pritvora u odnosu na optuženog Hrvatovića te je uvažilo argumentaciju odbrane da više ne postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će optuženi ponoviti krivično djelo te je ukinulo mjeru pritvora mom branjeniku, koji će se u daljnjem toku postupka braniti sa slobode – pojasnio je Hećimović.


Šljoka u sudnici u Njemačkoj. Agencije


Inače, prema optužnici, Hrvatović je označen kao organizator grupe, a uhapšen je u julu prošle godine nakon što je u njemačkom gradu Drezdenu u februaru iz bizarnog razloga pala pošiljka oružja.



Naime, Dino Šljoka i Emil Alimanović, koje je poslao Hrvatović, uhvaćeni su u Drezdenu nakon što je njihov terenac s oružjem ostao bez goriva, a dvojac koji ga je prevozio ostao je i bez para.


Izgubljeni u Drezdenu


Policija je u njihovom Mercedesu (K89-T-662), u specijalno napravljenom spremniku, pronašla 95 ručnih bombi, četiri poluautomatske puške, osam pištolja, kao i značajnu količinu municije raznog kalibra. Njemački inspektori obavijestili su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da su u mobilnom telefonu Dine Šljoke pronašli da je komunicirao s Hrvatovićem putem aplikacije Signal.

Šljoka je zvao Hrvatovića da im pošalje para za kupovinu benzina. Na kraju su Šljoka i Alimanović uhapšeni na željezničkoj stanici u Drezdenu kada su zalutali, jer nisu znali kojim putem da dođu do Amsterdama.


Hećimović: Uvaženi argumenti. Avaz

Smušeni dvojac osuđen

Smušeni dvojac u novembru prošle godine u Drezdenu je osuđen zbog trgovine oružjem. Šljoku je Okružni sud osudio na tri godine i osam mjeseci zatvora, a Alimanovića na osam mjeseci. Emil je pušten jer mu je pritvor uračunat u presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.