SJEĆANJE NA ADISA I DAVORA

Dvije godine od pucnja u državu i isto toliko tapkanja u mraku trule istrage

Pripadnici PU Novi Grad Adis Šehović i Davor Vujinović brutalno su iz automatske puške likvidirani na Alipašinom Polju dok su patrolirali

Tog 26. oktobra osvanulo je krvavo jutro. AVAZ

Piše: Admir Aljimi

26.10.2020

Pune su dvije od kako je stravični zločin bukvalno zatresao region kada su iz automatske puške u sarajevskom naselju Alipašino Polje brutalno likvidirani pripadnici PU Novi Grad Adis Šehović i Davor Vujinović.

Čini se da je naš sigurnosni aparat ovim slučajem ostao zatečen, prvih 24, pa i 48 sati od likvidacije počelo je tapkanje u mraku koje traje puna 24 mjeseca.

Pritisak javnosti je bio ogroman, istražitelji su „mrežu bacili“ jako široko izvršen je pritisak na podzemlje, ali bez konkretnog rezultata. U prvom naletu privedeno je na desetine osumnjičenih, a glavna meta je bila automafijaška grupa s Pala, na čelu sa Srećkom Trifkovićem.


Umjesto zatvora odšteta

Svi članovi ove grupe su pohapšeni, a Miloš Obradov je označen kao osoba koja je pucala...No, ni nakon što su proveli devet mjeseci iza rešetaka rezultata nije bilo. Nije se mogla dokazati čak ni puka osnovana sumnja, te se čini da će se u odnosu na ove „osumnjičene“ stvar okončati tako što će od države naplatiti odštetu jer su sudeći prema posljednjoj odluci suda kojom su pušteni na slobodu u pritvoru bili bespotrebno!? Doduše Trifković i ostali se terete za druga djela počinjena na području RS, ali njihova veza sa zločinom na Alipašinom Polju nikada nije utvrđena.

Također, indikativno je da nikada nije pronađen ni crni Seat Leon, iz kojeg su ubice pucale, nakon što su ih prema teoriji slučaja Adis i Davor zatekli u krađi bijelog Golfa, hrvatskih registarskih oznaka.


Javnost izgubila strpljenje

Iz tužilaštva i policije stižu informacije da je ova istraga prioritet i da je veoma kompleksna, ali to ne pomaže u umirenju javnosti koja je već nakon nekoliko mjeseci izgubila strpljenje.

Nakon što su počinile brutalnu likvidaciju 26.oktobra 2018. ubice su se crnim Seat Leonom dale u bijeg iz Geteove ka ulicama Ive Andrića, Olimpijska, Želimira Vidovića Kelija, koje pripadaju općini Novi Grad, a potom su prešle na područje RS.

Ove informacije MUP Kantona Sarajevo dobio je na osnovu operativnih saznanja, razgovora sa svjedocima, ali i pregledom desetine snimaka videonadzora.

Utvrđeno je da su se ubice koje su se nalazile u Seatu, koji je korišten kao borbenjak, u Sarajevo spustile iz RS, iz pravca Dobrinje (novi kružni tok Mojmilo) u 2.55 sati.

No, nakon neuspjele pljačke i ubistva policajaca, iz ulice Ive Andrića stigli su do ugostiteljskog objekta „Mlado jagnje“, a zatim bijeg nastavili u pravcu ulice Nikola Tesla.


Ruta bjekstva

Međutim, ubice se potom okreću ispred objekta „Pavlović banka“, vraćaju opet na kružni tok i potom ulicom Vojvode Radomira Putnika nastavljaju do Vraca. Sve se odvija u trenutku kada je već stigla informacija o ubistvima. 

Također, utvrđeno je da su ubice dolaskom do raskrsnice Vraca nastavile put ka Tilavi, a zatim za Jahorinu preko Tvrdimića i nastavili bijeg u pravcu Podgraba, Pala i Sokoca. Nakon toga, gubi im se svaki trag


Šehović i Vujinović: Ponos MUP-a Kantona Sarajevo. AVAZ

Ubica je preko automatske puške imao neku vrstu kese u koju su ispadale ispaljene čahure, da se ne bi ostali tragovi. Ipak, na licu mjesta je pronađena jedna čahura. Stotine ljudi bilo je pod posebnim mjerama, oduzimani su mobiteli, vršene desetine pretresa, ali se ništa nije pomjerilo s mrtve tačke.

Da li se u ovom predmetu radi o nesretnom spletu okolnosti ili se iza slučaja krije dublja i opasnija poznadina za sada nije poznato, a kako stvari stoje teško da ćemo u skorije vrijeme to i saznati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.