TRAGEDIJA U HRVATSKOJ

Mladiću smrskali glavu, preminuo je u bolnici: Porodica je napokon dobila odštetu za gubitak sina

Od tog dana trpim teške psihičke bolove, rekla je Martinova majka

Policija na terenu. ILUSTRACIJA (FOTOGRAFIJA NE PRIKAZUJE STVARAN DOGAĐAJ)

A. O.

13.12.2022

Dvadesetjednogodišnji Martin M. preminuo je 30. juna 2015. godine na Odjelu hirurškog šoka KB Dubrava od posljedica brutalnog premlaćivanja pet dana prije toga tokom proslave Ivanjskog krijesa u Ivanić Gradu, a njegova porodica i dalje prolazi mučne sudske bitke.

Martinov vršnjak, Nino D., na velikogoričkom Kantonalnom sudu osuđen je na četiri i po godine zatvora jer je palicom udario Martina po glavi pa je nesretni mladić zadobio povrede opasne po život u vidu niza prijeloma, nagnječenja i krvarenja kojima je nažalost podlegao, piše Jutarnji.hr

Međutim, za Vrhovni sud ta je kazna bila prestroga pa je viši sud smanjio kaznu, osudivši Ninu D. zbog nanošenja teških povreda sa smrtnim ishodom na tri i po godine.


Isplata novca

Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici porodica ubijenog mladića potražila je i drugi vid pravde te je prošle sedmice presuđeno nepravomoćno da Nino D. mora isplatiti Martinovoj majci, ocu i bratu ukupno 850.000 kuna (oko 220.674,69 KM) za imovinsku i neimovinsku štetu kao i 54.746 kuna (oko 14213.01 KM) za troškove sudskog postupka.

Martinovoj porodici je povrijeđeno pravo ličnosti na duševno zdravlje i trpe duševne boli zbog smrti sina i brata jer je između njih postojala trajna životna zajednica te jaka emocionalna i egzistencijalna povezanost.

Svojim činom Nino D. je Martinovim roditeljima teško i nepovratno uništio skladan život te se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihovog djeteta više nema.

- Od tog dana trpim teške psihičke bolove. Moga sina više nema i sve me podsjeća na njega. Često izgovaram Martinovo ime i osjećam prazninu oko sebe. Zbog protoka vremena ništa mi nije bolje, a ni lakše. Pa on je imao samo 21 godinu – rekla je majka preminulog Martina.


Velika praznina

Brat preminulog, u sudnici se prisjetio zajedničkih trenutaka provedenih s Martinom pa i te kobne noći tokom Ivanjskog krijesa.

- Imao sam 18 godina kad se to dogodilo. Jako mi fali brat, dijelili smo zajedno sobu u kući, trenirali, izlazili s prijateljima. Osjećam veliku prazninu, u toj sobi i dalje čuvam njegove stvari poput dresa, ... a na igralištu u Ivanić Gradu kod škole napravio se veliki grafit u znak sjećanja na Martina i to s njegovim licem, imenom te datumom rođenja i smrti – prisjetio se brat preminulog koji iz crnine, kao i njegovi roditelji, ne izlazi.

Osuđeni Nino D. odgovor na tužbu nije podnio, niti je istu osporio, ali na konačnu sudsku presudu ima mogućnost žalbe u iduće dvije sedmice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.