GLOBUS

Analiza "izbora godine"| Ko će naslijediti istrošenog Hollandea? Francuska na raskrsnici: Izolacionizam Marine Le Pen ili Macronova biznis-politika?

23.4.2017

Teško da će neki izbori u ovoj godini biti s tolikom pažnjom posmatrani kao oni koji jutros počeli u Francuskoj, kada su građani izašli na glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Skoro 47 miliona građana upisano je u biračke spiskove, a oni imaju mogućnost biranja između 11 kandidata, četiri prolaze u drugi krug. 

Prema dosadašnjim anketama blagu prenost ima kandidat centra Emmanuelu Macronu pred ultradesničarkome Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom. Hollande se zbog katastrofalno loših anketa nije smio ni ponovo kandidirati za predsjednika, strahujući od još katastrofalnijeg poraza.

Procjene govore da će izborui imati solidnu izlaznost, a do 12 sati izašlo je 28,54 posto birača. Prije pet godina u istom periodu je glasalo 28,29 posto birača.

Na izborima 2007. godine izlaznost do 12.00 sati je bila 31,21 posto.

Kada se sagleda politički trenutak u Evropskoj uniji jasno je i zašto su ovi izbori toliko važnu, ne samo za budućnost Francuske, već cijelog kontinenta.

Naime, Francuska je jedna od zemalja u kojoj krajnaja desnica u obliku stranke Nacionalni front, predvođena kandidatkinjom Marine Le Pen, zagovara Frexit, žešću, restriktivniju politiku prema imigrantima, muslimanima...ili kako mediji kažu: "mrak i strah".

Osnažena dešavanjima u Velikoj Britaniji gdje je izglasan Brexit, francuska desnica iskoristila je momenat te sve više nametala svoju politički filozofiju o "kraju EU" i jačanju francuske nacije.

Jačenju desnice, doprinijeli su i teroristički napadi, koji su doprinijeli popularnosti antiimigrantske politike, koju zagovara Nacionalni front.

No, koje Marine Le Pen?

Le Pen je NF odvela bliže političkom "mainstreamu" nego što je njen otac i osnivač ove ekstremno desne stranke, Jean-Marie Le Pen, ikada uspio. A da bi to postigla, morala ga je prvo zamijeniti na čelu stranke, a zatim i izbaciti iz nje, iako svoj politički život duguje upravo njemu.

Naime, kako bi "rebrandirala" stranku i očistila je od fašističkog imidža te otvoreno rasističke i antisemitske retorike koji prate NF od njenog osnivanja 1972., Le Pen se morala obračunati i s vlastitim ocem koji je u više navrata javno davao revizionističke izjave o nacističkim zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Obećanja: Radikalno rezanje imigracije i Frexit

Iako je deklarirani katolik, Marine Le Pen se dvaput razvela, a trenutno je u izvanbračnoj zajednici s bivšim sekretarom stranke, Louisom Aliotom. Iz prvog braka, također sa stranačkim kolegom Franckom Chauffroyom, ima troje djece, Jehanne, Louisa i Mattildu, koje uglavnom drži podalje od medijskih reflektora. 

Le Pen je zadržala ključna politička uvjerenja svog oca o imigraciji i Evropskoj uniji. Tako je među njenim glavnim obećanjima rezanje imigracije u Francusku s 200.000 na 10.000 godišnje, smanjenje pristupa imigranata javnim službama, izlazak iz eurozone (i povratak franka) i iz Schengenske zone te referendum o "Frexitu". Također namjerava povući Francusku iz NATO pakta.

Ko je glavni protukandidat?

Nezavisni kandidat Emmanuel Macron. Čovjek čiji je privtni život bio najviše na tapeti tokom kampanje. Glavni razlog? Oženjen je za 24 godine stariju ženu, koja mu je bila nastavnica. Kada ju je upoznao imao je 15 godina.

Bogatsvo i moć stekao je kao investicijski bankar, a poznato je da je blizak s mnogim svjetskim moćnicima. Teorije zavjere govore, kako tajne svjetske orgnizacije upravo Macrona "guraju" za predsjednika.

Macron je bio u Socijalističkoj partiji trneutnog predsjednika Hollandea, te je obavljao dužnost ministra ekonomije. Napustio je stranku i krenuo sam. Osim što ima dobre kontakte sa biznis elitom, kao bivši ministar ekonomije i bivši bankar, Macron uživa veliku popularnost i kod običnih građana različitog profila. 

Na primjer farmera u Bretanji (u kojoj se proizvodi 13 miliona francuskih svinja godišnje) koju je posjetio u više navrata svaki put u potpunosti pripremljen za konkretna pitanja proizvođača i sa odličnim poznavanjem njihovih problema. Na jesen prošle godine kao nezavisni kandidat centra bio je iznenađenje za koje su i republikanci i socijalisti tvrdili da će njegov "balon popularnosti" uskoro pući, što se ipak ne dešava. 

U međuvremenu je, kako piše Politico, uveden termin “Macronov metod”, koji podrazumijeva da posjećuje određene target grupe sa specifičnim problemima i kod svake od njih dođe veoma dobro pripremljen, pažljivo sluša sagovornike i razgovara sa njima o važnim temama na način na koji kod njih stvara utisak da mu pomažu u formiranju mišljenja ili stavova o određenom problemu. Pored toga, važi za "evropskog igrača". 

Na svakom koraku promoviše evropske integracije i svoju ideju "Evropa nije problem, već riješenje". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.