GLOBUS

Britanski direktori zarađuju 132 puta više nego njihovi radnici

Avaz.ba

3.8.2017

Prosječne godišnje zarade britanskih top menadžera pale su za 17 posto u 2016. godini, ali su i dalje 132 puta veće od prosječne plate radnika sa punim radnim vremenom, rezultati su jednog istraživanja koje je objavljeno danas. 

Studija, koju su sproveli radnička interesna grupa High Pay Centre i CIPD, pokazuje da je prosječna plata generalnog direktora u kompaniji iz indeksne korpe Londonske berze FTSE 100 iznosila 4,5 miliona funti (5,0 miliona eura) u finansijskoj 2016. godini, u odnosu na 5,4 miliona funti godinu dana ranije. 

- Naš pregled plata generalnih direktora u kompanijama koje su u korpi FTSE 100 pokazuje oštru promjenu. Kod direktora kompanija iz korpe FTSE 100 zabilježen je ukupan pad zarada, naročito kod top menadžera, mada je jaz između najviše plaćenih rukovodilaca i ostatka radne snage i dalje ostao - navodi se u izvještaju. 

Britanski radnik sa punim radnim vremenom i prosječnom platom trebalo bi da radi 132 godine da bi zaradio toliku sumu, pri čemu generalni direktori iz 60 kompanija uključenih u FTSE 100 zarađuju 100 puta više od prosječne radničke plate, prema zvaničnim podacima. 

U izvještaju se navodi da je na smanjenje jaza između zarada top menadžera i prosječnih plata najviše utjecao pad primanja Martina Sorella, šefa marketinške kuće Saatchi & Saatchi, čija se plata stanjila na 48,1 miliona funti prošle godine sa nivoa od 70,4 miliona funti godinu dana ranije. 

- Da smo njega isključili iz analize, sužavanje jaza bi se smanjilo sa 17 na 15 procenata - dodaje se u izvještaju. 

Studija je također otkrila da je na listi bilo samo šest žena, koje su u prosjeku imale godišnju zaradu od po 2,6 miliona funti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.