I DALJE SE OSJETI RAZLIKA

U Velikoj Britaniji rodni jaz u plaćama smanjen na najniži nivo

Generalni sekretar sindikata Kongres Pol Novak, izjavio je da žene koje rade zaslužuju jednaku plaću

Muškarci i dalje puno bolje plaćeni. Pixabay

N. H.

7.4.2024

Rodni jaz u plaćama u Velikoj Britaniji smanjen je na najniži nivo otkako je prijavljivanje postalo obavezno za britanske kompanije.

Međutim, prema analizi zvaničnih vladinih podataka, žene su i dalje plaćene samo 91 peni za svaku funtu koju muškarac zaradi, prenio je "Guardian".

Skoro četiri od pet kompanija i javnih organa i dalje plaćaju muškarce više od žena, njih 78,4 procenata, iako je srednja razlika u plaćama neznatno smanjena u odnosu na prethodnu godinu na 9,1 posto u 2023-2024, što je najniži nivo od kada je obavezno prijavljivanje postalo zakon u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Međutim, rodna razlika u plaćama ostaje veća u javnom sektoru, pri čemu skoro devet od 10 organizacija javnog sektora plaća muškarce više nego žene, njih 87,6 posto, u poređenju sa nešto više od tri četvrtine privatnih kompanija.

Generalni sekretar sindikata Kongres Pol Novak, izjavio je da žene koje rade zaslužuju jednaku plaću, ali da je razlika u platama polova i dalje značajno pitanje.

- Prema sadašnjim stopama napretka, bit će potrebno više od 20 godina da se plaće muškaraca i žena izjednače - istakao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.