PALESTINA

Mahmud Abas traži podršku: Situacija postaje nepodnošljiva

U odsustvu palestinskog partnera Izrael prekršio sve potpisane sporazume, kao i Pariski sporazum povlačenjem palestinskih prihoda od poreza

Abas: Ne prihvata izraelsku aneksiju Jerusalema

Avaz.ba

22.4.2019

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) izjavio je da je palestinska situacija veoma teška, nepodnošljiva i neodrživa, dodajući kako je Palestincima potrebna arapska politička i finansijska podrška u suočavanju s budućim izazovima.

Govoreći u nedjelju na vanrednoj sjednici vijeća Arapske lige na ministarskom nivou u Kairu, predsjednik Abas je kazao da će sazvati palestinski parlament, Centralno vijeće, drugo po značaju palestinsko tijelo za donošenje odluka nakon Nacionalnog vijeća, da se sastane sredinom maja kako bi donijelo odgovarajuće odluke po pitanju odnosa s Izraelom i Sjedinjenim Državama.

Istaknuo je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ne vjeruje u mir i da je u odsustvu palestinskog partnera Izrael prekršio sve potpisane sporazume, kao i Pariški sporazum povlačenjem palestinskih prihoda od poreza.

Naglasio je da Izrael, uz američko ohrabrivanje, nije proveo nijednu međunarodnu rezoluciju od 1947.

Komentirajući američki takozvani "sporazum stoljeća", Abas je upitao šta je, nakon američkog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestonice i prebacivanja američke ambasade u sveti grad, prekida pomoći UNRWA-i zatvaranjem ureda PLO u Vašingtonu, ostalo od tog sporazuma?

Govoreći o nacionalnom pomirenju, palestinski čelnik je istaknuo kako je odlučan da ostvari pomirenje, uprkos odbacivanju Hamasa.

- Ispunjavamo obaveze prema našem narodu u pojasu Gaze. Nastavljamo pomagati Gazu s budžetom od stotinjak miliona dolara mjesečno. Hamas je, nažalost, usmjerio svoju pažnju na manevre kojima pokušava tu i tamo postići privremeno primirje, i doći do nekih ustanova vlasti - kazao je Abas.

Palestinski predsjednik naglasio je da izraelska vlada prebacuje novac Hamasu kako bi zadržala podijele među Palestincima.

Također je pozvao arapske zemlje da pruže političku i finansijsku podršku kako bi pomogle palestinskim vlastima da se suoče s izazovima koji su pred njima i da očuvaju palestinski nacionalni projekat.

Abas je ponovo odbacio izraelsku aneksiju okupiranih arapskih teritorija.

- Ne prihvatamo izraelsku aneksiju Jerusalema. Ne priznajemo izraelsku aneksiju (sirijske) Golanske visoravni i ne prihvatamo izraelsku aneksiju libanskih Šeba farmi - zaključio je predsjednik Abas, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.