SVIJET

Muškarci više nisu "pravi" muškarci: Žene u Saudijskoj Arabiji dobile mnogo veća prava

Zbog represije, zabilježeno nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inozemstvu

Zbog represije, zabilježeno nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inozemstvu. Agencije

I. K. / Avaz.ba

2.8.2019

Saudijska Arabija omogućila je odraslim ženama putovanje bez dozvole i veću kontrolu nad porodičnim poslovima, što je udarac kritiziranom sistemu muškog starateljstva u vrijeme pojačanog nadzora nad ljudskim pravima u toj zemlji, prenose agencije.

Prema novom zakonu Saudijske Arabije, saudijski pasoš bit će izdat svakom državljaninu koji podnese zahtjev, a svaka osoba starija od 21 godine, ne treba dozvolu za putovanje, bez obzira na spol. 

Ovim izmjenama ženama se prvi put daje i pravo da registriraju rođenje djeteta, brak ili razvod, izdaju im se službeni porodični dokumenti, a mogu biti i starateljice maloljetne djece. 

Inače, zvanični Rijad dugo trpi međunarodne kritike zbog statusa žena, za koje grupe za ljudska prava kažu da ih često tretiraju kao građane drugog reda. One, naime, prema aktuelnim zakonima, cijeli život, bez obzira na dob, trebaju pristanak muškog staratelja za važne odluke. 

Tako je zbog represije zabilježeno nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inozemstvu.

Inače, Institut starateljstva je između zakona i običaja i predstavlja ozbiljan problem za princa Muhameda bin Salmana, koji je prošle godine rekao kako se zalaže za okončanje ovog sistema. 

Podsjetimo, princ prestolonasljednik uklonio je neka od socijalnih ograničenja, kao što je zabrana vožnje ženama.

Inače, dekreti koji su danas objavljeni, obuhvataju i propise o zapošljavanju koji će proširiti radne mogućnosti za žene, koje predstavljaju velik dio nezaposlenih Saudijaca. Oni propisuju da svi građani imaju pravo na rad, bez suočavanja s bilo kakvom diskriminacijom na osnovu spola, invalidnosti ili dobi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.