NIZOZEMSKA

Grade novi imidž države: Nema više Holandije, nema više narandžastih lala

Rebrendiranje će državu koštati 200.000 eura

Fudbalska reprezentacija isključivo će se zvati Nizozemska na svakom zvaničnom nastupu. Agencije

Avaz.ba

29.12.2019

Holandska vlada zvanično je objavila da će u 2020. godini prestati koristiti dosadašnje ime države i da će se od sada zvati Nizozemska

Vlada radi na novom imidžu zemlje koji podrazumijeva ne samo ukidanje imena Holandija nego i odustajanje od loga narandžaste lale

Tako će od januara ime Holandija biti skinuto sa svih zvaničnih materijala i iz marketinga. To je dio kompletnog "rebrendiranja" koji će državu koštati 200.000 eura. 

Nizozemska će biti zvaničan naziv zemlje na pjesmi Evrovizije u maju u Roterdamu, kao i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Također, fudbalska reprezentacija isključivo će se zvati Nizozemska na svakom zvaničnom nastupu.

Prema mišljenju vlade, nadimak Holandija izaziva previše klišea, kao što su klompe, lale, vjetrenjače i marihuana, a ovo nisu stvari za koje se Nizozemska zalaže. 

Ministar ekonomije Erik Vibis rekao je da Nizozemska ima najkonkurentniju ekonomiju u Evropi i snažan je nosilac inovativnih rešenja tehničkih i socijalnih izazova. I zbog toga ime Holandija mora nestati.

Nova strategija  također sekoncentrira na održivi turizam, fokusirajući se na duži boravak koji prevazilazi Amsterdam. U maju je zemlja najavila da više neće aktivno promovirati Holandiju kao turističku destinaciju, jer su gradovi i atrakcije bili preopterećeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.