CENZURA NA DJELU

Volonteri skupljali vijesti o koroni pa nestali

Vlasti kažnjavale "zviždače" koji su pokušali upozoriti na novi virus

Peking: Volonterski projekt sačuvao članke. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Nestala su trojica internetskih aktivista iz Pekinga. Vjeruje se da ih je policija pritvorila zbog toga što su prikupljali cenzurirane vijesti o koronavirusu na mreži, rekao je brat jednog od njih, prenosi AFP.

Kina se suočila s kritikama zbog postupaka tokom pandemije, uključujući kažnjavanje „zviždača“ koji su pokušali upozoriti na novi virus. Čen Mej, Čai Vej i njegova djevojka Tang nestali su 19. aprila, rekao je Čenov brat Čen Kun.

Volonterski projekt, nazvan „Terminus2049“, sačuvao je članke koje je agresivna internetska cenzura Kine blokirala ili uklonila iz novina i s društvenih mreža. 

Vuhan: Osjetljive priče o koronavirusu. AFP

Volonteri su optuženi za "krađu i izazivanje nereda", a trenutno su pod "nadzorom na određenom mjestu", navodi se u obavijesti policije okruga Čaojang koju su primile njihove porodice.

- Čai i Tang nestali su otprilike u isto vrijeme kad i Čen Mej. S obzirom na to da su i Čen i Čai doprinijeli projektu "Terminus2049", sumnjamo da je njihov nestanak bio povezan s projektom - rekao je Čen Kun.

Internetski projekt uključio je brojne osjetljive priče o koronavirusu objavljene posljednjih mjeseci, poput ispovijesti građana Vuhana i „zloglasnog“ intervjua s ljekarom bolnice u Vuhanu, Ai Fenom, jednim od onih koji su najranije u javnosti otkrili postojanje novog virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.