PRIJETNJA PO SIGURNOST

Bjelorusija: Uhapšeni saborci ruskog paravojnog komandanta kojem je zabranjen ulazak u BiH

Wagner grupa je kompanija čiji su se vojnici već borili u Siriji, Ukrajini i drugim ratom zahvaćenim područjima

Zahar Prilepin. RIA

Avaz.ba

30.7.2020

Nekoliko saboraca Zahara Prilepina, ruskog pisca i paravojnog komandanta kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, uhapšeno je u Bjelorusiji, manje od dvije sedmice od predsjedničkih izbora u toj zemlji.  

Bjeloruske specijalne policijske snage uhapsile su 33 plaćenika ruske kompanije Wagner grupa, među kojima su, prema Prilepinovom priznanju dvojica ili trojica njegovih nekadašnjih saboraca na ukrajinskom ratištu.

Wagner grupa je kompanija čiji su se vojnici već borili u Siriji, Ukrajini i drugim ratom zahvaćenim područjima, uglavnom u situacijama u kojima je zvanična Moskva nastojala prikriti svoje učešće u tim sukobima.

Plaćenici su, navodno, nakon "završenog posla" u Bjelorusiji trebali nastaviti put ka Sudanu, što je mogućnost koju potvrđuje pronađeni sudanski novac i telefonska kartica, ali i već utvrđeno prisustvo vojnika Wagner grupe u Sudanu. S druge strane, otvorena je i mogućnost da je dio plaćenika namjeravao putovati dalje u Libiju, gdje Rusija aktivno učestvuje u sukobu.

Uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za 9. avgust, širom Bjelorusije se održavaju protesti jer je aktuelni predsjednik Aleksander Lukašenko (Alexander Lukashenko) pozatvarao glavne rivale u utrci za njegov šesti mandat. Lukashenko je prethodno optužio međunarodne centre moći da pokušavaju destabilizirati Bjelorusiju, te organizirati proteste uoči izbora. Prošle sedmice je zaprijetio da će deportirati strane novinare koje je optužio za poticanje protesta.

Prilepinu je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH zabranila ulazak u BiH jer je ocijenjen kao prijetnja po sigurnost BiH.

- Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima – navodi se u dokumentu kojim se zabranjuje ulazak na teritoriju naše zemlje od 26. marta 2018. godine.

Ta je zabrana izazvala žestoke reakcije Milorada Dodika, ali i Ambasade Rusije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.