ZBOG SUKOBA

Njemačka smatra Rusiju odgovornom za deeskalaciju ukrajinske krize

Berbok je, prije polaska u Madrid, navela da je potrebno razmotriti svaku priliku za mirno rješenje krize

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok. AGENCIJE

A. O.

15.2.2022

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok izjavila je kako jasno vide odgovornost Rusije za deeskalaciju krize u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Berbok je, prije polaska u Madrid, navela da je potrebno razmotriti svaku priliku za mirno rješenje krize.


Povući trupe

- Mi, Evropska unija i NATO, stojimo iza Ukrajine i nema sumnje da odgovornost za deeskalaciju jasno vidimo u Rusiji. Na vladi u Moskvi je da povuče trupe i osigura potpunu transparentnost po ovom pitanju. Ovo je barem zahtjev principa OEBS-a čija je strana i Rusija - kazala je Berbok.

Navodeći da je sudbina cijele Ukrajine i njenog stanovništva u opasnosti zbog raspoređivanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici, Berbok je govorila i opasnosti situacije. 

- Situacija je izuzetno opasna i može eskalirati u svakom trenutku. Znamo vrlo dobro koliko brzo se takvo nešto može dogoditi u Evropi - rekla je ona. 


Mirovni poredak

Napomenula je da je evropski mirovni poredak, na kojem se zasnivaju ekonomske mogućnosti i prosperitet, kao i dostignuća i osnovne slobode, građen decenijama i to napornim radom.

- To smo kontinuirano razvijali. Ovo je bogatstvo koje se nikada ne smije izgubiti ili zaboraviti. U ovoj izuzetno opasnoj krizi još je važnije pokazati da svi stojimo iza nje sa svom dosljednošću i odlučnošću, kako na sjeveru tako i na jugu, istoku i zapadu kontinenta - zaključila je Berbok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.