VISOKI DIPLOMAT EU

Evropska unija želi sankcijama ciljati na vodstvo Moskve

Želimo najveći mogući paket usmjeren na industrijske sektore, kontrolu izvoza, poručio je on

Evropska unija želi "udariti" moskovsko vodstvo. AGENCIJE

A. O. / CNN

24.2.2022

Evropska unija želi "udariti" moskovsko vodstvo svojim paketom daljnjih sankcija bez obzira na to je li SWIFT uključen, smatra visoki diplomat EU, piše CNN.

Ranije u četvrtak, CNN je izvijestio da je blok neodlučan hoće li odsjeći Rusiju od SWIFT-a, visokosigurne mreže plaćanja koja povezuje tisuće financijskih institucija diljem svijeta.

Diplomat je novinarima na brifingu rekao da će kombinacija paketa od utorka uz novi paket koji bi trebao stupiti na snagu od petka, biti "stvarno koncentrirana da pogodi vodstvo u Moskvi i one oko gospodina Putina i profitira od ovog rata."


Prvi prioritet

Očekuje se da će čelnici EU-a razgovarati o tim sankcijama tijekom izvanrednog summita u Brukselesu u četvrtak navečer.

Diplomat je za CNN rekao da očekuju da će se "čelnici usredotočiti na dijeljenje svojih misli i političkih stajališta o velikim stvarima, a ne na detaljnu raspravu o određenim mjerama".

- Želimo najveći mogući paket usmjeren na industrijske sektore, kontrolu izvoza, financije, možda viznu politiku. SWIFT je jedan element, ali nije u fokusu pažnje - rekao je diplomat novinarima.

Diplomat je naglasio da je SWIFT "na stolu" i da će se i dalje razmatrati bez obzira na to je li uključen u novi paket.

- Prvi prioritet sada je ovaj vrlo maksimalistički paket sankcija EU - rekli su.


Zaslužuju empatiju

SWIFT bi mogao biti potreban "za stvari koje su vrlo relevantne za neke zemlje članice EU", rekao je diplomat, dodajući da to ne znači nužno "da je isključen".

Ranije danas ministri vanjskih poslova Ukrajine, Latvije, Estonije i Litve pozvali su da se Rusija odsječe od SWIFT-a.

- Želimo da se ovaj rat zaustavi ovdje i sada. I nećemo zatvoriti ulazna i stražnja vrata koja otežavaju što prije zaustaviti ovaj rat koji je pokrenuo gospodin Putin - upozorio je diplomat.

Naime, on je istaknuo potrebu da se "neka vrata drže otvorenim" kako bi se omogućio dijalog potreban "za zaustavljanje rata". Uprkos nekoliko pitanja, diplomat se nije osvrnuo na to zašto ruski predsjednik Vladimir Putin nije izravno na meti sankcija.

Države članice EU koje su "najbliže Ukrajini" također zaslužuju empatiju, rekao je diplomat, napomenuvši da se "sada, u 21. stoljeću, suočavaju s nečim što smo mislili da smo ostavili iza sebe u prošlom stoljeću".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.