RAT U UKRAJINI

Uživo / Vatrogasci počeli gasiti požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje, radi samo jedan agregat

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo da je ubijeno više oko 9.000 ruskih vojnika

U toku je borba za Zaporožje. Screenshot

Piše: E. D. A.

3.3.2022

Ušli smo u osmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Danas se očekuje druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine, a cilj je samo jedan - prekid rata i zaustavljanje stradanja. 

Svjetski lideri poput Bajdena, Makrona, Džonsona i Blinkena nastavili su da apeluju na prekid vatre u Ukrajini. 

Dan iza nas je obilježila Generalna skupština UN-a koja je usvojila rezoluciju koja "zahtijeva" da se Rusija "odmah" povuče iz Ukrajine.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je zatvaranje zračnog prostora za ruske letove i poručio da Putin mora 'platiti cijenu' za svoje postupke

Sedmi dan sukoba obilježila su i bombardovanja u Harkovu i Kijevu, a ruska i ukrajinska strana su se u više navrata prepirale ko ima vlast u Hersonu.

Ukrajina je rano jutros potvrdila da je Herson, grad od pola miliona stanovnika, pao pod rusku kontrolu.

Ključni događaji:

- Pregovori Ukrajine i Rusije: Danas će se održati druga runda razgovora između delegacija dviju zemalja u Bjelorusiji. Prva runda u ponedjeljak trajala je pet sati.

- Napredovanje prema Kijevu: Ruske snage koje se kreću prema glavnom gradu Ukrajine, uključujući veliki vojni konvoj, "ostaju u zastoju", rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby). Trupe bi se mogle "pregrupisati" ili se suočiti s izazovima kao što su nestašica snabdijevanja i ukrajinski otpor.

- Granatiranje u Harkovu: Drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, suočio se s intenzivnim granatiranjem u srijedu, a ruski projektili su pogodili najmanje tri škole, katedralu i prodavnice. Član Organizacije za evropsku bezvjednost i saradnju (OEBS) ubijen je u utorak dok je dobijao zalihe u Harkovu.

- Navodni zahtjev Kine: Izvještaj zapadnih obavještajnih službi ukazuje da su kineski zvaničnici početkom februara zatražili od visokih ruskih zvaničnika da sačekaju do završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu prije nego što započnu invaziju na Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici.

- Glasanje u UN-u: Generalna skupština Ujedinjenih naroda jučer je velikom većinom glasala za osudu ruske invazije. Rezultat je pravno neobavezujući i sumnjivo je da će promijeniti vojnu agresiju Moskve, iako ima određenu političku težinu na globalnom nivou.

03:02 Međunarodna agencija za atomsku energiju javlja da su im ukrajinski regulatori kazali da nema promjene u razinama radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

02:59 Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upravo je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dok Bijela kuća nastavlja pratiti razvoj situacije nakon što je granatirana nuklearna elektrana Zaporožje nakon čega je na području elektrane izbio požar.

02:45 Kako javljaju ukrajinski mediji, oglasili su se iz nuklearne elektrane Zaporožje.

- Trenutno je u elektrani isključen treći agregat i radi samo četvrti. Nivoi radijacije i uslovi zaštite od požara u nuklearnoj elektrani su u granicama normale. 

02:38 Kako javljaju ukrajinski mediji, vatrogasci su navodno pušteni u područje nuklearne elektrane u Zaporožju da ugase požar, objavio je šef regionalne vojne administaracije Oleksandr Staruk.

02:34 Dužnosnik Bijele kuće kaže da prate situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje gdje je izbio požar nakon, kažu Ukrajinci, ruskog granatiranja i napada ruske vojske sa svih strana.

02:25 Iz elektrane Zaporožje kažu da je pogođen reaktor koji nije u funkciji

Glasnogovornik nuklearne elektrane Zaporožje Andriy Tuz rekao je ukrajinskoj televiziji da su granate padale izravno na elektranu u i da su zapalile jedan od šest reaktora tog postrojenja. Više o tome pročitajte OVDJE. 

01:50 Vatrogasci zbog granatiranja ne mogu početi s gašenjem požara u Zaporožju. Kako javljaju, pogođen je prvi agregat. 

01:43 Kuleba: Ako Zaporožje eksplodira, to će biti deset puta veća katastrofa od Černobila 

Povodom granatiranja nuklearne elektrane, na svom zvaničnom Twitter profilu se oglasio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Više o tome pročitajte OVDJE.

01:21 Traje borba za nuklearnu elektranu Zaporožje 

Upravo traje borba za najveću nuklearnu elektranu Evrope Zaporožje. Snimke objavljene na društvenim mrežama, koje se čine kao snimke s nadzornih kamera nuklearke, pokazuju dim i nekakvu vrstu signalne rakete. Više pročitajte OVDJE. 

00:50 Ukrajinci u SAD dobili poseban imigracijski status 

Ukrajinski državljani u SAD-u od sada će moći ostati u zemlji pod posebnim imigracijskim statusom. Više o tome pročitajte OVDJE. 

23:45 Češka dozvoljava svojim građanima da se bore za Ukrajinu 

Česi koji odu u Ukrajinu i pomognu u odbrani od ruske invazije neće se suočiti s kaznom, složili su se danas čelnici Republike Češke. Više o tome pročitajte na ovom LINKU. 

23:29 Gradonačelnik Hersona: Prestanite sa pljačkom i krađom zaliha hrane

Gradonačelnik ukrajinskog grada Hersona Igor Kolikhaiev pozvao je građane da prestanu s pljačkom i krađom zaliha hrane. Više informacija dostupno OVDJE. 

23:10 Ruski milijarder i osnivač Revoluta osudio rusku invaziju na Ukrajinu

Nik Storonskij, ruski milijarder i saosnivač Revoluta, objavio je u utorak da se protivi ruskom ratu protiv Ukrajine. Više o tome OVDJE.

23:00 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Uništili smo 20 ruskih vozila u blizini zračne baze Hostomel

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u četvrtak uništilo ukupno 20 ruskih vojnih vozila u blizini vazdušne baze Hostomel. Više o tome pročitajte na ovom LINKU.

22:49 Američka agencija snizila kreditni rejting Rusiji, sada je na korak do bankrota

Američka agencija za kreditni rejting "S&P Global Ratings" danas je snizila rejting Rusije na "CCC-" (loša kreditna sposobnost, veoma visok kreditni rizik). Više informacija dostupno OVDJE.

22:40 I ruskim mačkama zabranjeno učešće na takmičenjima

Međunarodna federacija mačaka saopćila je da zabranjuje svim ruskim mačkama da učestvuju u svojim takmičenjima, piše BBC. Više o tome dostupno na OVOM LINKU

22:25 Pet mogućih scenarija: Kako bi se rat u Ukrajini mogao završiti? Koji su to scenariji, pročitajte na ovom LINKU. 

22:10 Energodar: Nastavljene žestoke borbe, sirene odjekuju gradom

Grad u kojem se nalazi jedna od najvećih evropskih nuklearnih elektrana posljednjih dana postao je mjesto intenzivnih borbi. Više o tome pročitajte OVDJE.

21:50 I večeras se nastavljaju žestoke borbe u Energodaru. 

21:34 Evo ko je na čelu istrage ruskih oligarha: Ima iskustva s tamošnjim kriminalnim grupama 

Endru Adams (Andrew Adams), veteran saveznog tužilaštva u Njujorku, koji ima iskustva u vođenju slučajeva koji uključuju ruske organizirane kriminalne grupe, predvodit će novu radnu grupu Ministarstva pravde usmjerenu na ruske oligarhe, izjavio je u četvrtak državni tužilac Merik Garland (Merrick Garland). Više o tome pročitajte OVDJE. 

21:24 Kuleba pitao Zapad: Kako možete da spavate kada su ukrajinska djeca bombardovana 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba oglasio se na svom zvaničnom Twitter profilu. Više o tome pročitajte OVDJE

21:20 Uspostavljena nova američko-ruska vojna linija dok rat u Ukrajini bjesni 

Pentagon je uspostavio novu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom odbrane kako bi spriječio "pogrešne proračune, vojne incidente i eskalaciju" u regionu kako ruska invazija na Ukrajinu napreduje, rekao je američki zvaničnik Reutersu u četvrtak. Više o tome na ovom LINKU

21:14 "Marks & Spencer" zaustavlja isporuke ruskim franšizama 

"Marks & Spencer" je posljednji u nizu velikih brendova koji je preispitao svoj poslovni odnos s Rusijom. Naredio je obustavu isporuka u ruski biznis koje vode turski franšizni partneri. Više o tome na ovom LINKU. 

21:03 Bijela kuća najavila nove sankcije ruskim oligarsima: Evo ko je sve na spisku 

Bijela kuća danas je najavila nove sankcije ruskim oligarsima, u posljednjem pokušaju američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da "stisne" ruskog predsjednika Vladimira Putina dok Rusije na Ukrajinu napreduje. Ko se sve našao na spisku saznajte OVDJE.

20:42 Blinken: Ukrajinski narod je inspiracija cijelom svijetu 

Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony), objavio je na svom zvaničnom Twitter profilu video u kojem ističe da želi direktno razgovarati sa Ukrajinskim narodom. Više o tome pročitajte na ovom LINKU.

20:33 Psaki: Za sada nema planova za sastanak Bajdena i Putina 

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da za sada nema nikakvih planova za sastanak Džoa Bajdena (Joe Biden) i Vladimira Putina. Više pročitajte OVDJE.

20:22 Rusi granatirali Sumsku oblast: Civili ostali bez struje,vode i grijanja 

Snažno granatiranje u Sumskoj oblasti ostavilo je civile bez komunalnih usluga. Nakon ruskih udara 3. marta uveče, Oktirka je ostala bez vode, grijanja i struje. Sumi je barem djelimično ostao bez struje. Više informacija dostupno OVDJE.

20:15 Ukrajinska vojska prozvala lidera Čečena: Naša zemlja je dovoljno velika da vas pokopamo 

Ukrajinska vojska prozvala je lidera Čečena Ramzana Kadirova te mu poručila da je njihova država dovoljno velika da ih sve pokopaju. Više informacija dostupno na ovom LINKU.

20:06 Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel: Životi ovih ljudi zauvijek su poremećeni

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) objavio je na Twitteru emotivan video susreta sa porodicama koje su pobjegle iz Ukrajine. Više o tome pročitajte OVDJE.

20:00 Ruski tenkovi ušli su u grad u blizini nuklearne elektrane Zaporizhzhia na jugoistoku Ukrajine, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

19:55 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da ne smatra mogućim ukloniti Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN-a nakon napada na Ukrajinu.

19:53 - Kličko: Obišao sam grad, pripremamo se za moguće jače napade

Raspoloženje je patriotsko i odlučno, svi smo zahvalni našim vojnicima i ponosni smo na njih. Detaljnije OVDJE.

19:42 - Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel: Životi ovih ljudi zauvijek su poremećeni

Sreli smo porodice koje su stizale na poljsku granicu iz Ukrajine, dolazeći pješice samo s ruksakom, naveo je. Video pogledajte OVDJE.

19:36 - McGregor želio kupiti Chelsea, Plavci mu brutalno odgovorili. Šta su mu poručili pročitajte na ovom LINKU.

19:30 Oglasili se i Rusi nakon pregovora: Danas smo postigli značajan napredak 

Pomoćnik predsjednika Rusije i član ruske delegacija na pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski oglasio se nakon druge runde pregovora te je naglasio kako su Rusija i Ukrajina uspjele naći razumijevanje o nekim pitanjima. Više pročitajte OVDJE

19:18 Ukrajinski specijalci uništili 20 rusikih borbenih vozila u Gostomelu

Specijalne snage Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine uništile su još 10 neprijateljskih BMD-a u Gostomelu, saopćeno je na Twitteru ovog Ministarstva. Više o tome pročitajte na ovom LINKU. 

19:06 Kuleba nakon pregovora: Još jedna ruska halucinacija, tvrde da Ukrajina radi na stvaranju nuklearnog oružja 

Nakon završetka druge runde pregovora između Rusije i Ukrajine, na svom zvaničnom Twitter profilu oglasio se ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Više pročitajte OVDJE.

18:54 Završila druga runda pregovora

Zaključena je druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije. Pregovori su održani u Bjelorusiji, 40 kilometara od grada Bresta. Više o tome pročitajte OVDJE.

18:35 U zračnom napadu u Černihovu poginule 33 osobe 

Nakon što je Rusija izvršila zračne napade na stambena naselja u Černihovu, potvrđeno je da su poginule 33 osobe dok je 18 povrijeđeno. Više pročitajte OVDJE.

18:06 - Dok traju pregovori između ruske i ukrajinske strane, Vladimir Putin obratio se Vijeću sigurnosti.

- Nikad neću odustati od tvrdnje da su Ukrajinci i Rusi isti narod. No, borimo se protiv neonacista koji imaju zatvorenike čak i s Bliskog Istoka. Oni koriste civile i strance kao živi štit. Zarobili su studente na željezničkoj stanici u Sumi, kineske studente koji su željeli napustiti grad - kazao je Putin. Ovdje čitajte opširnije.

18:02 UN tvrdi: Broj ubijenih civila porastao na 249, među njima 17 djece 

Kancelarija UN-a za ljudska prava ažurirala je svoj zvanični broj ubijenih civila od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Više o tome pročitajte OVDJE. 

17:47 - SAD će uvesti nove sankcije ruskim oligarsima, uključujući zabranu putovanja

Uz zabranu putovanja, ove sankcije će spriječiti oligarhe da prenesu svoju imovinu na članove porodice. Detaljnije OVDJE.

17:40 - Pogledajte kolekciju megaskupih jahti u rukama moćnih ruskih oligarha. Jahte možete pogledati OVDJE.

17:30 Zelenski poručio NATO-u: Pošaljite nam ratne avione 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelirao na Zapad da mu pošalje ratne avione. Više o tome pročitajte OVDJE

17:23 Rusi napali najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Ukrajinci se bore da je odbrane 

Gradonačelnik Enerhodara, grada u kojem se nalazi najveće evropsko nuklearno postrojenje, rekao je da su ruske snage na rubu grada i da se ukrajinske trupe bore da ga brane. Više o tome pročitajte OVDJE. 

17:06 - Putin razgovara s Makronom i rekao da se rat u Krajini nastavlja te da najgore tek slijedi. Više čitajte na ovom linku.

16:48 - Rusija spremna na pregovore s ukrajinskom stranom kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće. Detaljnije OVDJE.

16:35 - Putin poručio Makronu da nastavlja rat u Ukrajini

Putin je upozorio Zapad da će, ako se rusko-ukrajinski pregovori odugovlače, Moskva imati nove zahtjeve prema Kijevu. Više informacija na ovom LINKU.

16:22 - Počeli pregovori: Oglasio se savjetnik Zelenskog i otkrio ključna pitanja. Koja su ključna pitanja pogledajte OVDJE.

16:10 - Počela je druga runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije, piše bjeloruska agencija Belta. Iako su u jednom trenutku Ukrajinci rekli da ne žele pregovarati u Beloveškoj šumi, razgovor će se održati upravo ondje. Detaljnije OVDJE.

15:56 - Uoči druge runde pregovora: Ovo su zahtjevi Ukrajine i Rusije

Minimalni cilj ukrajinskih pregovarača je uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno ruta za bijeg civila iz područja u kojima se odvijaju borbe. Opširnije OVDJE.

15:48 - Ruska delegacija stigla na pregovore. Snimak pogledajte na ovom LINKU.

15:32 - Snimljen trenutak bombardovanja Černihiva

Na internetu se pojavio snimak bombardiranja. Video pogledajte OVDJE.

15:21 - Podoljak i Arakhamia objavili fotografiju iz helikoptera: Nova runda pregovora počinje za nekoliko sati

Podoljak je objavio i fotografiju na Twitteru iz helikoptera.

15:08 - Rusija bombardirala Černihiv, devet mrtvih

U zračnom napadu pogođene dvije škole i privatne kuće u Černihivu. Više na ovom LINKU.

15:00 - Ukrajina objavila svoj ključni cilj

Minimalni cilj ukrajinskih pregovarača je uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno ruta za bijeg civila iz područja u kojima se odvijaju borbe. Opširnije OVDJE.

Spasioci su na terenu. Twitter

14:40 - Ukrajina objavila svoj ključni cilj

Drugi krug razgovora ukrajinskih i ruskih delegacija trebao bi početi u 15 sati u Bjelorusiji. Minimalni cilj ukrajinskih pregovarača je uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno ruta za bijeg civila iz područja u kojima se odvijaju borbe. Opširnije na LINKU

14:25 - Ruske snage bombarduju zgrade Černihiva: Gusti oblak dima i ruševine

Osmi dan invazije Rusije na Ukrajinu traje, a ruske snage napadaju stambene zgrade u središtu Černihiva. Prema podacima Sjeverne teritorijalne odbrane, na obližnjem području nema vojne infrastrukture, samo nekoliko škola, vrtića i bolnica.

14:21 - Makron razgovarao sa Zelenskim i Putinom

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Opširnije OVDJE.


Fotografije iz Černihiva. Twitter

14:12 - Kuleba poručio: Pokažite svijetu da je Rusija ozbiljna po pitanju pregovora

Sada Lavrov optužuje Ukrajinu da spriječava evakuaciju civila, napisao je on

14:06 - Kuleba: Rusi su mogli usmjeriti višestruke raketne sisteme prema vlastitom teritoriju

Bojimo se da bi se mogla pripremiti operacija lažne zastave kako bi se optužila Ukrajina, poručio je on. Detaljnije OVDJE.

13:52 - IKEA obustavlja poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, ugroženo 15.000 radnih mjesta

Najavili su i donaciju od 20 miliona eura za humanitarnu pomoć onima koji su prisilno raseljeni kao rezultat sukoba u Ukrajini. Više informacija na ovom LINKU.

13:39 - Fon der Lejen: Zaštita ljudi koji bježe od Putinovih bombi nije samo za vrijeme rata, to je naša dužnost

Dodala je da Rumunija čini pravu stvar. Više OVDJE.

13:26 - Mariupolj kao Sarajevo 90-ih: Skoro pola miliona ljudi je u obruču, bez struje, vode i grijanja

Ovo je genocid nad ukrajinskim narodom, uništavaju naš narod, saopćili su danas iz ovog lučkog grada koji je posljednjih dana stalna meta žestokog raketiranja. Detaljnije OVDJE.

Ursula Fon der Lejen. Agencije

13:25 - Zelenski se obratio uoči pregovora i poslao poruku Putinu: Nemaš šta raditi u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) obratio se naciji uoči pregovora ruske i ukrajinske delegacije koji su planirani za 15:00 sati. Opširnije pročitajte OVDJE.

13:23 - Ukrajinska delegacija helikopterom putuje na lokaciju pregovora

Ukrajinska delegacija helikopterom putuje na lokaciju na kojoj će se održati drugi krug pregovora s Rusijom, Reuters citira savjetnika ukrajinskog predsjednika. Opširnije OVDJE.

12:50 - Izbjeglice iz Ukrajine u Poljskoj: Kako i kuda dalje?

U centar za prihvat izbjeglica u Poljskoj svakodnevno pristiže na hiljade izbjeglica iz Ukrajine. Među njima su i mnogi državljani trećih zemalja. Svi oni pokušavaju organizirati nastavak puta.

Julija Rezhova sa kćerkama. DW

12:40 - Ruski tajkun pronađen obješen u garaži svoje kuće: Obogatio se u ukrajinskim rafinerijama nafte, sumnja se da je ubijen

Ruski tajkun Mikail Votford (Mikhail Watford, 66) pronađen je obješen u svojoj garaži u kući na jednom od najekskluzivnijih posjeda u Britaniji, prenijeli su brojni britanski mediji. Njega je pronašao vrtlar na imanju Ventvort u Virđini Voteru. Opširnije OVDJE.

12:35 - Sud u Hagu prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini

Međunarodni krivični sud u Hagu počeo je prikupljati dokaze o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini. Više o ovome pročitajte OVDJE.

12:30 - Američki tinjedžer na Twitteru prati kretanje aviona ruskih oligarha

Američki tinejdžer Džek Svenej, koji je u medije dospio otvaranjem stranice na Twitteru na kojoj prati kretanje privatnog aviona američkog milijardera Elona Muska, pronašao je nove mete ruske oligarhe i milijardere, prenio je danas CNN. Detaljnije na LINKU.

12:25 - Hiljade građana napravilo lanac kako bi spriječili Ruse da zauzmu nuklearnu elektranu

Iz Ukrajine stižu brojne šokantne informacije o ratu u kojem se ova zemlja preko noći našla. Danas je osmi dan otkako je Vladimir Putin naredio invaziju na ovu zemlju. Video pogledajte OVDJE.

12:21 - Rusi ubili pedijatricu koja je išla po tijelo svog preminulog bratića

Ruske vojne snage ubile su pedijatricu koja je pokušala doći do tijela svog 14-godišnjeg bratića koji je poginuo nakon granatiranja, javlja na Twitteru ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Opširnije OVDJE.

12:16 - Francuska zaplijenila golemu superjahtu Putinovog oligarha

Hvala francuskim carinicima koji provode europske sankcije protiv osoba bliskih ruskoj vladi, napisao je Le Maire. Detaljnije na ovom LINKU.

12:11 - Više od 575.000 Ukrajinaca pobjeglo u Poljsku

Evropska unija procjenjuje da bi do četiri miliona ljudi moglo pokušati pobjeći iz Ukrajine. Detaljnine OVDJE.

Norveške protivtenkovske rakete M72 spremaju se za isporuku UkrajinI. Reuters

11:45 - Autobus pun izbjeglica iz Ukrajine, prevrnuo se u Poljskoj. Ovdje čitajte opširnije.

11:40 - Ministar odbrane Ukrajine Oleksej Reznikov (Oleksii) rekao je kako je ukrajinska vojska do sada uništila toliko ruske opreme koliko bi bilo dovoljno nekim zemljama da naoružaju svoje vojske. Ovdje čitajte opširnije-

11:30 - Rubalj je za samo nekoliko dana izgubio oko trećinu svoje vrijednosti, izvještava se o redovima ispred bankomata i problemima s plaćanjem karticama ili sustavima plaćanja kao što su Google Pay ili Apple Pay. Ovdje čitajte opširnije.

11:00 - Ambasada Rusije u Australiji evakuirana: Dobili sumnjivo pakovanje

Ambasada Rusije u Australiji evakuirana je jutros nakon što je primila sumnjivo pakovanje, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA). Opširnije na LINKU.

10:55 - Ovo je jezivo oružje koje su Rusi poslali u Ukrajinu

Ukrajina je optužila Rusiju da su njene snage, na šesti dan invazije, na ukrajinskom tlu iskoristile termobarično oružje, poznato i kao vakuumska bomba. Više detalja saznajte OVDJE.

10:50 - Vladimir Kličko poslao poruku: Ponosan sam na svjetsku ujedinjenost i sportske zajednice

Bivši svjetski profesionalni svjetski prvak Vladimir Kličko (Wladimir Klitschko) izjavio je kako je ponosan na ujedinjenu reakciju sportskog svijeta koji je izbacio ruske i bjeloruske reprezentacije i sportiste iz međunarodnih takmičenja nakon invazije na njegovu domovinu Ukrajinu. Opširnije OVDJE.

10:44 - Šef diplomatije Sergej Lavrov tvrdi: Naš glavni cilj je riješiti se nacista u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije, na kojoj su bili prisutni i strani novinari, na kojoj je poručio da je glavni cilj Rusije "riješiti se nacista u Ukrajini". Detaljnije OVDJE.

10:35 - Pogledajte video: Tokom emisije uživo odjeknula eksplozija u Kijevu

TV ekipa koja se javljala s lica mjesta u Kijevu snimila je eksplozije koje su zahvatile ovo područje. Video možete pogledati na LINKU.

10:24 - Ulaganje u ruske dionice je skoro nemoguće

Većina učesnika na tržištu vidi rusko tržište kao tržište u koje se ne treba ulagati i njihove hartije od vrijednosti će biti uklonjene iz indeksa tržišta u razvoju od srijede 9. marta, saopćeno je iz MSCI-ja. FTSE Russell će 7. marta obrisati ruske sastavne dijelove izlistane na Moskovskoj berzi po nultoj vrijednosti. Opširnije OVDJE.

10:08 - Ukrajina tvrdi: Ubili smo 9.000 ruskih vojnika



10:00 - Zelenski: Svaki napadač treba da zna da će se suočiti sa žestokim otporom Ukrajinaca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) ponovo se obratio naciji putem video poruke objavljene na svom zvaničnom Facebook profilu. Poslao je snažnu poruku. Više o tome pročitajte OVDJE.

09:50 - Ukrajinski ministar odbrane objavio fotografiju s natpisom "Bori se kao Ukrajinac"


09:45 - Orban: Mađarska neće staviti veto na sankcije Rusiji, ali nećemo prekidati energetske veze sa Rusijom

Mađarska neće staviti veto na sankcije Europske unije protiv Rusije, a jedinstvo 27 članica Evropske unije najvažnije je s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Detaljnije na LINKU.

09:40 - Kina znala da će krenuti invazija: Peking od Putina tražio da sačeka kraj ZOI-ja za početak napada

Kina je tražila od Rusije da sačeka s napadom na Ukrajinu dok se ne završe Zimske olimpijske igre, navodno piše u izvještajima zapadnih obavještajnih službi, piše "The New York Times". Opširnije OVDJE.

09:35 - Šta se dešava sa ruskim konvojem tenkova prema Kijevu?

Stotine ruskih oklopnih vozila koja idu prema Kijevu trenutno su u "zastoju" na putu, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane, John Kirby. Detaljnije na LINKU.

09:15 - Gradonačelnik Mariupolja: Ne možemo ni ranjene izvoditi sa ulica

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko oglasio se povodom invazije koja traje već osmi dan. Gradonačelnik grada se očajnički oglasio video-obraćanjem. Opširnije OVDJE.



09:00 - Objavljene fotografije i video, Rusi pogodili veliko skladište dizela

Ukrajinska služba za hitne situacije objavila je da su ruske snage jutros oko 7:10 granatom pogodile skladište goriva. Fotografije i video pogledajte na LINKU.

08:50 - Ruski konvoj kreće se poput puža, je li zakazala logistika

Konvoj ruskih borbenih vozila koji je prije nekoliko dana snimljen kako se kreće prema Kijevu trenutno je u zastoju. Detaljnije pročitajte na LINKU.

08:42 - Njemačka odobrila slanje 2.700 projektila u Ukrajinu, poznato o kojem se oružju radi

Njemačka je odobrila slanje 2.700 protuzračnih projektila u Ukrajinu, rekli su izvori iz ministarstva ekonomije. Radi se o projektilima "Strela" sovjetske proizvodnje iz zaliha oružanih snaga bivše Istočne Njemačke. Opširnije OVDJE.

08:40 - Rusija i Bjelorusija zabranjene su na Paraolimpijskim igrama 2022

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije neće biti dozvoljeno da se takmiče na Zimskim paraolimpijskim igrama 2022. u Pekingu, saopćio je Međunarodni paraolimpijski komitet. Detaljnije OVDJE.

08:35 - Nove satelitske snimke ruskog razaranja Ukrajine

Nove satelitske snimke koje je objavila kompanija "Maxar Technology" prikazuju razaranje izazvano ruskim napadima sjeverno od Kijeva. Fotografije pogledajte na LINKU.

08:30 - Dok izbjeglice bježe iz Ukrajine, dobrovoljci se vraćaju kući da se bore

Kako je više od milion ljudi pobjeglo iz Ukrajine ove sedmice, neki ukrajinski dobrovoljci su putovali u suprotnom smjeru vraćajući se u zemlju kako bi se pridružili redovima onih koji je brane. Opširnije OVDJE.


Fotografije iz Harkova nakon granatiranja zgrade policije. Agencije

08:22 - Blinken: Ovo je prijetnja sigurnosti Evrope

Rusija poriče da je gađala civile, iako je bilo raširenih izvještaja o civilnim žrtvama i granatiranju stambenih područja. Svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom". Opširnije OVDJE.

08:15 - Lavrovu svi okreću leđa, ostavljen po strani

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov imao je asa u rukavu kad je u februaru ugostio svoju britansku kolegicu Liz Trus na pregovorima u Moskvi. Detaljnije na LINKU.

08:05 - Ruske porodice podijeljene dok se mladi ljudi suprotstavljaju ratu: "Nismo mi ovo izabrali"

Dok policija u Rusiji suzbija antiratne proteste koji se pojavljuju širom zemlje, mnogi građani ne znaju u potpunosti šta se dešava u Ukrajini. Opširnije OVDJE.

08:02 - Separatisti iz Donjecka prijete da će pokrenuti ciljane napade

Čelnik Donjecka otvoreno je zaprijetio Ukrajini. Proruske snage mogle bi pokrenuti ciljane napade na grad Mariupolj na jugu Ukrajine osim ako se tamošnje ukrajinske snage ne predaju, rekao je u četvrtak donjeckski separatistički zapovjednik Eduard Basurin, a prenosi agencija "Interfax".

07:54 - Granata pogodila zgradu, poginulo osam civila

Državni dužnosnik u gradu Izjumu izvijestio je da je osam civila, uključujući dvoje djece, ubijeno u zračnim napadima, prenosi "BBC". Više informacija na LINKU.

07:48 - Ivica Puljić: Čini se da se obistinjuju riječi Bajdena da Putin neće znati šta ga je snašlo

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u svom je prvom govoru o stanju nacije osudio Putina i invaziju na Ukrajinu, zaprijetio je oligarsima, najavio da će zatvoriti američko nebo za ruske avione, kaže Puljić. Detaljnije pročitajte OVDJE.

07:45 - Ukrajinci objavili i da su ruske paraformacije krenule prema njihovim gradovima

Kako je ukrajinska vojska navela u saopćenju, ruske snage napadaju područja nedaleko od Kijeva - Višgorod, Fastiv i Obuhiv, a sve je i više postavljenih ruskih kampova na teritoriji Ukrajine. Opširnije OVDJE.


07:35 - U metrou u Kijevu smješteno oko 15.000 ljudi

Viktor Brahinski rekao je ukrajinskim medijima da metro ima kapacitet primiti do 100.000 ljudi. Detaljnije pročitajte na ovom LINKU.

07:30 - Novi pokušaj protesta protiv rata, ruske vlasti ponovo hapsile

Ruski prosvjednici izašli su na ulice Sankt Peterburga u znak protesta protiv invazije Ukrajine. Kao i prethodnih dana, dočekala ih je jaka policijska prisutnost. Policijski službenici su nasilno tjerali prosvjednike i uhapsili desetke. Opširnije OVDJE.

07:20 - Više od milion ljudi pobjeglo iz Ukrajine

Više od milion ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije prošlog tjedna, izjavio je u četvrtak Filippo Grandi, čelnik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

07:07 - Objavljen snimak raketiranja broda, poginuo jedan član posade

Ukrajinski mediji javljaju da je jedan član posade poginuo u raketnom napadu na brod "Banglar Samriddhu", koji se plovio pod bangladeškom zastavom blizu crnomorske luke Olvia u Ukrajini. Riječ je o državljaninu Bangladeša, objavili su Ukrajinci. Video pogledajte na LINKU.

06:58 - Stejt Department pozvao Putina da odmah prekine krvoproliće

Američki Stejt Department pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah prekine ovo krvoproliće" i da povuče trupe sa ukrajinske teritorije, u saopćenju objavljenom u srijedu kasno po američkom vremenu. Opširnije OVDJE.

06:55 - Herson grad od pola miliona stanovnika sada drži ruska vojska

Ruski vojnici su u Hersonu i drže grad pod kontrolom. Snimke s nadzornih kamera jučer su pokazivale da se ruski oklopnjaci nalaze u gradu, ali nije bilo posve jasno kontroliraju li Rusi cijeli grad jer su ukrajinske vlasti demantirale da je grad pod kontrolom ruskih snaga te da borbe još traju. 

06:45 - Tokom noći odjekivale jake eksplozije u Kijevu

U glavnom gradu Kijevu, ali i u još nekim ukrajinskim gradovima, tokom noći se čule snažne eksplozije. Najmanje četiri velike eksplozije oko 3 sata po lokalnom čule su se u Kijevu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.