POSLJEDICE SANKCIJA

Ulaganje u ruske dionice je skoro nemoguće

Tržišta na kopnu su blokirana i ne može se ulagati u njih, dok su offshore zone zakucane, rekao je Drimal

Ulaganje u ruske dionice skoro nemoguće. ILUSTRACIJA

S. S.

3.3.2022

Većina učesnika na tržištu vidi rusko tržište kao tržište u koje se ne treba ulagati i njihove hartije od vrijednosti će biti uklonjene iz indeksa tržišta u razvoju od srijede 9. marta, saopćeno je iz MSCI-ja. FTSE Russell će 7. marta obrisati ruske sastavne dijelove izlistane na Moskovskoj berzi po nultoj vrijednosti.

Veze Rusije sa globalnim tržištima se prekidaju jer su devizne rezerve zamrznute nakon invazije na Ukrajinu, dok su moskovska kontrola kapitala i zabrana stranim ulagačima da prodaju vrijednosne papire na lokalnom nivou zatvorili izlaz za međunarodne investitore. 

Novi šamar će doći kada kupci počnu sa bojkotom ruske nafte, dok njene obveznice dobijaju neželjeni status, a kompanije kao što je Shell se povlači.

- Ne možemo prodati naše ruske dionice, a čak ni prošle sedmice naši brokeri ih nisu uspjeli prodati kada su tržišta još uvijek bila otvorena, što je pogoršalo situaciju sa investitore - poručio je Rasel Česler (Russel Chesler), šef odjela za investicije i tržišta kapitala u  VanEck Associates Corp..


Ruske kompanije se brišu iz indeksa

U međuvremenu, Stoxx Ltd. je saopćio da će izbrisati ruske kompanije iz svojih indeksa nakon sankcija Evropske unije, Velike Britanije i SAD-a. Više od 60 dijelova bit će izbrisano iz svog indeksa na kraju 18. marta.

Dok je Moskva od ponedjeljka držala zatvoreno tržište dionica, dionice ruskih kompanija koje kotiraju na stranim berzama ove sedmice su pale. Kako bi podržala svoje tržište, zemlja je u utorak objavila da će izdvojiti do 10 milijardi dolara iz svog državnog fonda za kupnju dionica.

- Ruska imovina je postala toksična. Tržišta na kopnu su blokirana i ne može se ulagati u njih, dok su offshore zone zakucane. Brzina kojom se stvari dešavaju je nevjerovatna - rekao je Marek Drimal, strateg za Evropu, Bliski istok i Afriku u Societe Generale SA.

Izbacivanje ruskih obveznica iz indeksa moglo bi biti naredno, s milijardama dolara koje su ostale u limbu za manje od sedmicu nakon invazije.


Prilika za Indiju i Kinu

FTSE Russell je rekao da procjenjuje uticaj sankcija na državne obveznice. JPMorgan Chase & Co. preispituje uključivanje nekih dugova iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine u svoje indekse, dok će Intercontinental Exchange Inc. ukloniti one koje su izdali ruski subjekti pod sankcijama.

- Neki fondovi bi mogli na kraju označiti svoju knjigovodstvenu vrijednost ruske imovine kao nulu. Jednom kada investitori pokušaju prodati ruske obveznice, vjerovatno neće imati skoro nikakvu vrijednost, a vjerovatno će tako biti i sa dionicama - rekao je Hiroši Macumoto (Hiroshi Matsumoto), menadžer klijenata u Pictet Asset Management Ltd.

Uklanjanje Rusije iz ključnih mjerila kapitala znači da bi druga tržišta u nastajanju mogla iskoristiti nove prilive. Indija i Kina bi mogle biti korisnici, smatra Višnu Varatan (Vishnu Varathan), šef ekonomije i strategije Mizuho Bank Ltd. .

 Rusija je imala 1,5 posto pondera u MSCI indeksu tržišta u razvoju, i 1,3 posto za FTSE Russell-ov uporedivi mjerač prema informacijama Bloomberga.

-Uklanjanje Rusije iz ključnih indeksa će biti pozitivna stvar za investitore s obzirom na neizvjesnost koja je prisutna u ekonomiji i potencijalne rizike poravnanja - rekao je Naoki Fudživara (Fujiwara), menadžer fonda u Shinkin Asset Management Co. .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.