HITNA MISIJA

Analiza CNN-a: Evo zašto Bajden ide u Poljsku

Ali u Poljskoj, koja je susjedna Ukrajini, sloboda je dovoljno svježa da još uvijek bude novitet

Džo Bajden. AP

A. O. / CNN

25.3.2022

Ako postoji jedna nacija koja razumije ukrajinske muke, onda je to Poljska, koja u petak pozdravlja predsjednika Džo Bajdena (Joe Bidena) u sklopu njegove hitne misije da ojača odbranu NATO-a nakon brutalne invazije Rusije, piše CNN. 

U Sjedinjenim Državama, Bajdenova upozorenja da je demokracija pod opsadom prijetećih autokrata mogu izgledati daleko, čak i nakon pobune bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) u Kapitolu u SAD-u i pokušaja krađe izbora 2020.


Prva linija sukoba

Ali u Poljskoj, koja je susjedna Ukrajini, sloboda je dovoljno svježa da još uvijek bude novitet. U izmučenoj historiji 20. vijeka, zemlja - rastrgana između Istoka i Zapada - bila je više puta osvajana, njome su vladali strani tirani, a milioni njenih ljudi su protjerani ili protjerani kao izbjeglice iz domova uništenih ratom.

Poljska se ponovo našla na prvoj liniji sukoba. Nalazi se na liniji razdvajanja između država u klubu NATO-a, kojem sada pripada, i ruske orbite predsjednika Vladimira Putina, koja uključuje još jednog susjeda Poljske, Bjelorusiju. Poljska je otvorila svoje granice za više od 2 miliona od skoro 3,7 miliona Ukrajinaca koji su pobjegli od Putinovog napada, a rat se približio njenim granicama ruskim udarom na bazu u zapadnoj Ukrajini ranije ovog mjeseca.


Sumnjičavi prema Rusima

Poput Ukrajine, Poljska je decenijama živjela pod moskovskom komunističkom gvozdenom pesnicom. Kao i Ukrajinci, Poljaci su često tvrdoglavi, duboko su sumnjičavi prema Rusima i borba za njihovu slobodu i suverenitet je ukorijenjena u njihov DNK. Za razliku od Ukrajine, jedne od republika osnivača Sovjetskog Saveza, Poljska je stigla na Zapad nakon decenija pod okriljem Varšavskog pakta. I pored toga što je u NATO-u, ona je članica Evropske unije, iako je nedavno imala tenzije sa Briselom zbog sopstvenog flertovanja sa populističkim nacionalizmom.

Kako je Putinova prijetnja rasla posljednjih godina, Poljska je bila domaćin rotacija američkih trupa i aviona. U februaru, prije nego što je Putin napao Ukrajinu, Poljska je bila jedna od nacija kojima je Bajden naredio 3.000 vojnika da ojačaju istočni bok alijanse. Ako se rat u Ukrajini prelije u širi sukob između Rusije i Zapada, što je zastrašujuća perspektiva, postoje dobre šanse da se to dogodi u Poljskoj, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.