RUSKI OLIGARH

Sjećate li se Abramoviča s aerodroma u Izraelu: Svi su pisali da je neprepoznatljiv, bio je otrovan

Kako su mediji pisali, rijetko ko ga je tih dana viđao u javnosti te su navodili da je "osijedio od muke" zbog uvedenih sankcija

Nakon sastanka u Kijevu 3. marta, Abramovič je razvio simptome hemijskog trovanja. Agencije

H. J. I.

28.3.2022

Ruski milijarder Roman Abramovič imao je simptome zbog kojih se sumnja na trovanje na mirovnim pregovorima u Kijevu ranije ovog mjeseca. Ovu informaciju je potvrdio Abramovičev portparol. 

Nakon sastanka u Kijevu 3. marta, Abramovič, kao i dva starija člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, bolno suzenje, kao i ljuštenje kože na licu i rukama. Ovi simptomi su u skladu sa trovanjem hemijskim oružjem.

Izvori su za WSJ rekli da su za napad trovanja, kako se sumnja, okrivili pristaše tvrdolinijaša u Moskvi koji su htjeli upropastiti pregovore o okončanju rata.

Sredinom marta, brojni svjetski mediji, uključujući i Reuters, objavili su slike ruskog milijardera sa aerodroma u Tel Avivu. Prema tadašnjim informacijama, on je na aerodromu čekao let za Istanbul. 

Kako su mediji pisali, rijetko ko ga je tih dana viđao u javnosti te su navodili da je "osijedio od muke" zbog uvedenih sankcija, a on je ustvari bio otrovan. 

Podsjećamo, Abramovič se početkom marta, dok je sudjelovao u neformalnim mirovnim pregovorima u Kijevu, počeo osjećati loše, rekao je izvor za The Guardian. 

Ukrajinski predstavnik Rustem Umerov također je sudjelovao u pregovorima, a muškarci su kasnije iz Ukrajine otišli u Poljsku te potom odletjeli u Istanbul, gdje su dobili liječničku pomoć.

-  Bilo je to tokom njegovog prvog putovanja u Kijev. Roman je izgubio vid na nekoliko sati. U Turskoj su liječeni u klinici, zajedno s Rustemom - rekao je izvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.