NOVI DETALJI

Pregovarački tim Ukrajine stigao u Istanbul

Pregovori su zakazani za sutra u predsjedničkom uredu u palati Dolmabače

Pregovarački tim Ukrajine. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

28.3.2022

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastat će se u Istanbulu u Turske radi mirovnih pregovora, javlja Anadolija.

Delegacija Ukrajine je u večernjim satima sletjela privatnim avionom na aerodrom "Ataturk". Ranije danas, u Istanbul je stigla i ruska delegacija.

Pregovori su zakazani za sutra u predsjedničkom uredu u palati Dolmabače (Dolmabahce). Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine će trajati dva dana.


Dvodnevni mirovni pregovori

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je u ponedjeljak da će prije nove runde mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, turski zvaničnici održati "kratki sastanak" s obje strane.

Delegacije Rusije i Ukrajine okupit će se u utorak u Istanbulu u momentima dok ruski rat protiv Ukrajine traje već više od mjesec dana.

Dvodnevni mirovni pregovori, koji će se održati u predsjedničkom uredu u palati Dolmabače, počet će u 10:30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 09:30 po srednjoevropskom.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Stigli u Ukrajinu. ANADOLIJA

Nastavak pregovora

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara. 

Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Podsjećamo, rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ranjeno, saopćile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.