KARL NEHAMER

Austrijski kancelar danas se sastaje s Putinom

On je pozvao dvije strane da zaustave rat i postignu prekid vatre kako bi se otvorio put za uspostavljanje humanitarnih koridora i potpunu istragu ratnih zločina

Austrijski kancelar Karl Nehamer. AGENCIJE

A. O.

11.4.2022

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) danas će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, a povod je razgovor.

Inače, on će ovim potezom postati prvi evropski lider koji će se sastati sa ruskim šefom države od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine.

Austrija je vojno neutralna zemlja, ali ima "jasan stav" o ruskom ratu protiv Ukrajine, napisao je Nehamer u nedjelju na Twitteru.

Pozvao dvije strane

On je pozvao dvije strane da zaustave rat i postignu prekid vatre kako bi se otvorio put za uspostavljanje humanitarnih koridora i potpunu istragu ratnih zločina.

Nehammerova posjeta će uslijediti nakon što se u subotu u Ukrajini sastao sa Zelenskim i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom. On je rekao da je obavijestio predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen (von der Leyen), predsjednika Evropskog vijeća Šarl Mišela (Charlesa Michela), predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o svojoj planiranoj posjeti Rusiji.


Ubijeni civili

Tokom posjete, Nehamer je ponovio podršku Austrije Ukrajini i rekao da se ratni zločini koje je počinila Rusija ne mogu zanemariti.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.793 civila ubijeno je otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.439 je ranjeno. Strahuje se da je stvarni broj puno veći.

Više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.