VAŽNA POSJETA

Lideri Poljske i baltičkih država u posjeti Kijevu

Duda je ranije posjetio grad Buču nedaleko od prijestonice Kijeva gdje su, nakon povlačenja ruskih trupa, otkrivena tijela stradalih civila

Susret predsjednika u Kijevu. VOA

E. T. / VOA

13.4.2022

Predsjednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije sastali su se u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Njih četvorica pridružila su se sve većem broju evropskih političara koji posećuju ukrajinsku prijestonicu pošto su ruske snage otjerane sa sjevera zemlje ranije ovog mjeseca.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rat u Ukrajini označio je terorizmom - rekavši da oni koji su počinili zločine moraju biti privedeni pravdi i da je potrebno da taj proces bude produžen do naredbodavaca, prenosi Glas Amerike.


Idemo u Kijev sa snažnom porukom

Duda je ranije posjetio grad Buču nedaleko od prijestonice Kijeva gdje su, nakon povlačenja ruskih trupa, otkrivena tijela stradalih civila. Rusija negira da su na meti bili civili odbacujući navode da su njene trupe počinile ratne zločine - tvrdeći da se radi o lažima.

- Idemo u Kijev sa snažnom porukom političke podrške i vojne pomoći - tvitovao je u srijedu uoči polaska na put litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, objavivši fotografiju pored voza.

"Simbolična" posjeta će uključivati razgovore o detaljima podrške - rekao je privatnoj televiziji Polsat njuz Pavel Šrot, šef kabineta poljskog predsjednika Andžeja Dude.

Ova posjeta se događa dan nakon što je američki predsjednik Džo Bajden rekao da invazija Moskve na Ukrajinu predstavlja genocid, dok je predsjednik Vladimir Putin obećao da će Rusija "ritmično i smireno" nastaviti svoju operaciju i ostvariti svoje ciljeve.

Kancelarije četiri predsjednika odbile su da daju detalje posjete iz bezbjednosnih razloga.


Njemački list Bild prenio je da je Zelenski odbio Štajnmajerove planove

Putin je poslao svoje trupe u Ukrajinu 2. februara u ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine. Ukrajina i Zapad tvrde da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer planirao je da posjeti Kijev u isto vrijeme "kako bi tamo poslao snažan signal evropske solidarnosti sa Ukrajinom", ali ga Ukrajina nije pozvala, rekao je on u utorak.

Njemački list Bild prenio je da je Zelenski odbio Štajnmajerove planove da posjeti Kijev zbog njegovih bliskih odnosa sa Rusijom posljednjih godina i njegove podrške gasovodu Sjeverni tok 2 koji je dizajniran da udvostruči protok ruskog gasa u Njemačku, koji je od tada obustavljen.

Video posjete pogledajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.