DONESENA ODLUKA

Shell potpisuje sporazum o prodaji maloprodajnih poduzeća i maziva u Rusiji

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, nakon SAD-a i Saudijske Arabije

Shell. ILUSTRACIJA

A. O.

14.5.2022

Energetska firma Shell odlučila je drugom najvećem ruskom proizvođaču nafte Lukoilu prodati više od 400 svojih benzinskih pumpi kao i fabriku za proizvodnju maziva.

Prodaja također uključuje fabriku za proizvodnju maziva koja se nalazi 200 km sjeverozapadno od Moskve. Lukoil je najveći ruski proizvođač nafte nakon Rosnjefta. Mnoge zapadne naftne i gasne kompanije u posljednje vrijeme aktivno traže kupce za svoje poslovnice u Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu. Iz Shella tvrde kako će prodaja 411 benzinskih pumpi spasiti 350 radnih mjesta.

Prije dva mjeseca Shell je najavio da će prodati svoju imovinu u Rusiji i na taj način učestvovati u ekonomskim sankcijama nametnutim toj državi.


Ranije ovog mjeseca kompanija je izvijestila o rekordnoj kvartalnoj dobiti jer energetske kompanije imaju koristi od trenutne situacije na tržištu zbog porasta cijena nafte i plina.

U prva tri mjeseca ove godine, Shell je zaradio 9,13 milijardi dolara što znači da je skoro utrostručio svoj profit u odnosu na isti period prošle godine. Zvaničnici kompanije saopštili su da je Shell povlačenjem sa ruskog tržišta, koji uključuju prodaju njenih udjela u svim zajedničkim poslovnim projektima sa ruskom državnom energetskom kompanijom Gazprom, ovu kompaniju koštalo 3,9 milijardi dolara. Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, nakon SAD-a i Saudijske Arabije.

Multinacionalna energetska korporacija Lukoil sa sjedištem u Moskvi bavi se proizvodnjom i preradom nafte i naftnih derivata kao i izvozom prirodnog gasa. 

Ovo je potvrdila i kompanija Shell.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.