OLEG TINKOV

Ruski tajkun se odrekao državljanstva zbog rata u Ukrajini

Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog ludog rata, rekao je Tinkov

Oleg Tinkov. AP / Sang Tan

A. O.

1.11.2022

Ruski milijarder Oleg Tinkov izjavio je da je odlučio da se odrekne državljanstva zbog rata u Ukrajini, koju je ranije kritikovao kao "ludu".

- Donio sam odluku da izađem iz ruskog državljanstva. Ne mogu i neću da se povezujem sa fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim mirnim susedom i svakodnevno ubijala nevine ljude - napisao je Tinkov na Instagramu jučer.


Nada se da će ga slijediti

- Nadam se da će me slijediti istaknutiji ruski biznismeni, tako da to slabi režim predsjednika Vladimira Putina i njegovu ekonomiju, i na kraju ga dovodi do poraza - dodao je 54-godišnjak, koji posljednjih godina živi izvan Rusije.

Bankarski tajkun podijelio je sliku potvrde koja potvrđuje "prestanak" njegovog ruskog državljanstva.

- Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog ludog rata - rekao je Tinkov, prenosi agencija AFP.

Tinkov je osnivač onlajn Tinkoff banke, jednog od najvećih zajmodavaca u Rusiji koji broji oko 20 miliona klijenata. On također posjeduje oko 35 posto kiparskog TCS Group Holdinga, čija stabilna kompanija pod brendom Tinkoff proteže sektore od bankarstva i osiguranja do mobilnih usluga.


Okončanje masakra

U aprilu je Tinkov tvrdio da je 90 posto njegovih zemljaka protiv Putinove odluke da napadne Ukrajinu krajem februara i pozvao zapadne lidere da pomognu u okončanju "masakra".

Tinkov je bio na meti britanskih sankcija uvedenih ubrzo nakon početka sukoba.

Prethodno je uhapšen u Londonu 2020. godine pod optužbom za utaju poreza u Sjedinjenim Državama. Kasnije je pušten uz kauciju i liječen od leukemije u Londonu.

On je napustio svoju ulogu generalnog direktora Tinkoffa 2020. godine, a banka se distancirala od njegovih oštrih kritika rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.