ČUDNA SITUACIJA

Student iz Zambije u Rusiji služio zatvorsku kaznu, a poginuo u Ukrajini

Kaznu je služio u zatvoru u blizini Moskve, no nije navedeno zbog čega je mladić kažnjen

S. S.

16.11.2022

Student iz Zambije. TWITTER

Student iz Zambije koji je u Rusiji služio devetogodišnju kaznu zatvora, poginuo je na ukrajinskom ratištu. Vijest je potvrdilo ministarstvo vanjskih poslova Zambije, koje je također obavijestilo da su njegovi posmrtni ostaci trenutno u ruskom gradu Rostovu te će uskoro biti poslani u Zambiju.

Lemekhanij Nathan Nyirenda bio je 23-godišnji student nuklearnog inženjerstva na Moskovskom institutu za inženjersku fiziku. Ministarstvo je navelo da je on u aprilu 2020. godine prekršio zakone Ruske Federacije, zbog čega je osuđen na devet godina i šest mjeseci zatvora. Kaznu je služio u zatvoru u blizini Moskve, no nije navedeno zbog čega je mladić kažnjen.

- Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje izražava žaljenje zbog prerane smrti gospodina Nyirende pod takvim okolnostima i suosjeća s porodicom zbog gubitka. S obzirom na ovaj vrlo tužan razvoj događaja, vlada Zambije zatražila je od ruskih vlasti da hitno dostave informacije o okolnostima pod kojima je građanin Zambije, koji je služio zatvorsku kaznu u Moskvi, mogao biti regrutiran za borbu u Ukrajini i potom izgubiti život - napisali su iz ministarstva.

Poznato je da su se neki vojnici koji se bore u Ukrajini regrutirali direktno iz ruskih zatvora. Osnivač plaćeničke paravojne organizacije Wagner, Jevgenij Prigožin, lično je skupljao zatvorenike, nudeći im slobodu u zamjenu za šest mjeseci borbe u Ukrajini. Za sada nije poznato na koji je način Nyirenda regrutiran i je li se borio upravo u redovima Wagnera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.