AFRIKA

Ruske snage ušle u vojnu bazu s američkim vojnicima u Nigeru

To također postavlja pitanja o sudbini američkih vojnih postrojenja u zemlji nakon povlačenja

Ruska vojska. Anadolija

FENA

3.5.2024

Rusko vojno osoblje ušlo je u zračnu bazu u Nigeru u kojoj se nalaze američki vojnici, saopćio je Reutersu visoki američki vojni zvaničnik, u potezu koji je uslijedio nakon odluke nigerske hunte da protjera američke snage iz zemlje.

Povlačenje američke vojske

Vojni oficiri koji vladaju zapadnoafričkom državom poručili su Sjedinjenim Državama da povuku skoro 1.000 vojnika iz Nigera, koji je do prošlogodišnjeg puča bio ključni partner u borbi Vašingtona protiv pobunjenika koji su ubili hiljade ljudi i raselili milione.

Visoki američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da se ruske snage nisu miješale s američkim vojnicima, nego da koriste zasebnu prostoriju u zračnoj bazi 101. koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Diori Hamani u Niameju, glavnom gradu Nigera.

Taj potez ruske vojske stavlja američke i ruske vojnike u blizinu, u trenutku kada je vojno i diplomatsko suparništvo dviju zemalja sve oštrije zbog sukoba u Ukrajini.

To također postavlja pitanja o sudbini američkih vojnih postrojenja u zemlji nakon povlačenja.

- Situacija nije sjajna, ali se kratkoročno može razriješiti - izjavio je zvaničnik.

SAD i njegovi saveznici primorani su da pomjere vojnike iz brojnih afričkih zemalja nakon državnih udara koji su doveli na vlast grupe koje nastoje da se distanciraju od zapadnih vlada. Osim predstojećeg odlaska iz Nigera, američki vojnici posljednjih dana napustili su i Čad, dok su francuske snage izbačene iz Malija i Burkine Faso.

Istovremeno, Rusija nastoji da ojača odnose s afričkim državama, predstavljajući Moskvu kao prijateljsku zemlju bez kolonijalnog tereta na kontinentu.

Mali je, naprimjer, posljednjih godina postao jedan od najbližih afričkih saveznika Rusije, a plaćeničke snage Wagner grupe tu su raspoređene u borbi protiv pobunjenika.

Rusija je opisala odnose sa Sjedinjenim Državama kao "ispod nule" zbog američke vojne i finansijske pomoći Ukrajini, u ratu koji se sada bliži kraju svoje druge godine.

Američki zvaničnik kazao je da su nigerijske vlasti saopćile administraciji predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) da će šezdesetak pripadnika ruskog vojnog osoblja biti u Nigeru, ali zvaničnik nije mogao provjeriti tu cifru.

Nakon puča, američka vojska je premjestila neke od svojih snaga u Nigeru iz zračne baze 101 u zračnu bazu 201 u gradu Agadezu. Nije odmah bilo jasno koja je američka vojna oprema ostala u zračnoj bazi 101.

Sjedinjene Države izgradile su zračnu bazu 201 u centralnom Nigeru po cijeni od više od 100 miliona dolara. Od 2018. koristi se za napade na borce takozvane Islamske države i Al Qaide povezane s Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), naoružanom dronovima.

Dolazak Rusa

Vašington je zabrinut zbog prisustva militanata u regiji Sahela, koji bi mogli da se šire bez prisustva američkih snaga i obavještajnih kapaciteta.

Potez Nigera da zatraži odlazak američkih vojnika uslijedio je nakon sastanka u Niameyu sredinom marta, kada su visoki američki zvaničnici izrazili zabrinutost očekivanim dolaskom ruskih snaga i izvještajima da Iran traži sirovine u toj zemlji, među kojima i uran.

Iako američka poruka nigerijskim zvaničnicima nije ultimativna, kaže zvaničnik, jasno je stavljeno na znanje da američke snage ne mogu biti u bazi s ruskim snagama.

- Oni to nisu dobro prihvatili - kazao je zvaničnik.

Američki general s dvije zvjezdice poslan je u Niger kako bi pokušao organizirati profesionalno i odgovorno povlačenje.

Iako nisu donesene nikakve odluke o budućnosti američkih vojnika u Nigeru, zvaničnik je kazao da je plan da se vrate u matične baze američke Afričke komande, koje se nalaze u Njemačkoj, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.