TWITTER 2.0

Ponoćni mejl Ilona Maska zaposlenima: Radite ekstremno ili napustite firmu

Jedino će izvanredne performanse biti zadovoljavajuće, napisao je Mask

Ilon Mask. Twitter

H. J. I.

17.11.2022

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask (Elon Musk) upozorio je u srijedu da svo osoblje komunikacione platforme mora biti "krajnje tvrdokorno" ili mu prijeti otkaz i jedino će "izvanredne performanse biti zadovoljavajuće".

Zaposleni kompanije Twitter su u ponoćnom mejlu, koji je vidio The Wathington Post, saznali da do četvrtka moraju da odluče hoće li ostati u kompaniji.


"Krajnje tvrdokorni"

Oni koji žele da nastave rad na Maskovoj novoj verziji Twittera treba da kliknu na link u poruci, a oni koji to ne učine u zadatom roku bit će automatski i otpušteni i dobit će otpremninu koja odgovara trima mjesečnim platama, prenosi Jutarnji list.

- U budućnosti, kako bismo izgradili probijajući Twitter 2.0 i uspjeli u sve kompetitivnijem svijetu, morat ćemo da budemo krajnje tvrdokorni. To će značiti dugotrajni i veoma intenzivan rad. Jedino će izvanredne performanse biti zadovoljavajuće - napisao je Mask.

Pedesetjednogodišnji milijarder je zatim zahvalio svima koji su "pomogli da Twitter učine uspješnim".

Dodao je da će kompanija u većoj mjeri biti vođena inženjerski i oni koji proizvode odličan softver "činit će većinu u timu".


Otpustio 7.500 ljudi

Mejl, zajedno sa novom politikom povratka u kancelarije, dolazi samo nekoliko sedmica nakon što Mask otpustio otprilike 50 posto Twitterove radne snage, koju je činilo 7.500 ljudi.

Bio je to jedan od njegovih prvih poteza kao upravnika Twittera, koji je kupio za 44 milijarde dolara 27. oktobra. Mask je istog dana otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala, finansijskog direktora Neda Segala, pravnicu Vidžaju Gade i pravnog savjetnika Šona Edžeta. Sam je sebe postavio za jedinog člana upravnog odbora, dok je sve ostale članove smijenio.

Nakon otpuštanja, osnivač Spejs Iks-a je branio svoje postupke, rekavši da nije imao "izbora", već da je morao da smanji broj zaposlenih jer kompanija posluje sa dnevnim gubitkom od četiri miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.