KIJEV

Sunak najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 50 miliona funti

Paket uključuje 125 protuavionskih topova i tehnologiju za suzbijanje bespilotnih letjelica, uključujući desetine radara i mogućnost elektronskog ratovanja protiv bespilotnih letjelica

Sunak i Zelenski u Kijevu. ANADOLIJA

S. S.

19.11.2022

Zelenski i Sunak u Ukrajini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) u subotu je najavio je dodatni paket pomoći Ukrajini, koji uključuje sistem protivvazdušne odbrane u vrijednosti od 50 miliona funti.

Sunak je u subotu doputovao u iznenadnu posjetu Kijevu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što je prva njegova posjeta toj zemlji otkad je prošlog mjeseca preuzeo dužnost premijera.

- Danas obezbjeđujemo novu protivvazdušnu odbranu, uključujući protivavionske topove, radare i opremu protiv bespilotnih letjelica i pojačavamo humanitarnu podršku za hladnu, tešku zimu koja je pred nama - rekao je Sunak, navodi se u saopštenju.

Paket uključuje 125 protuavionskih topova i tehnologiju za suzbijanje bespilotnih letjelica, uključujući desetine radara i mogućnost elektronskog ratovanja protiv bespilotnih letjelica. Britansko Ministarstvo odbrane nedavno je najavio da će više od 1.000 novih protivvazdušnih projektila biti poslano u Ukrajinu.

Velika Britanija također šalje stručne vojne medicinare i inženjere u regiju kako bi unaprijedili sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.