GRAD VINIPEG

Kanađanin optužen za ubistvo četiri pripadnice plemena

Džeremi Skibicki (Jeremy) iz Vinipega uhapšen je 18. maja zbog ubistva Kontois, pripadnice plemenske zajednice O-Chi-Chak-Ko-Sipi First Nation u pokrajini Manitoba

H. J. I.

2.12.2022

Policija još nije identificirala četvrtu žrtvu. Al Jazeera

Policija u gradu Vinipegu optužila je Kanađanina, koji je već optužen za ubistvo jedne žene, za još tri takva slučaja. U maju je policija optužila 35-godišnjeg muškarca za ubistvo 24-godišnje Rebeke Kontois (Rebecca Contois), a jučer za još tri druga ubistva. Sve žrtve su bile pripadnice lokalnih plemena.

Džeremi Skibicki (Jeremy) iz Vinipega uhapšen je 18. maja zbog ubistva Kontois, pripadnice plemenske zajednice O-Chi-Chak-Ko-Sipi First Nation u pokrajini Manitoba. Šef policije Deni Smit (Danny Smyth) rekao je kako je "uvijek uznemirujuće istraživati serijska ubistva" , dodajući da su ovi zločini posebno osjetljivi jer se radi o domorotkinjama.

Policija još nije identificirala četvrtu žrtvu. Pozvala je građane da se jave u slučaju da su im dostupne neke informacije te objavila fotografije zimske jakne žrtve. Dodala je kako je neidentificirana žrtva u 20-im godinama i također pripadnica plemena, piše BBC.

Tijela druge dvije žrtve, Heris i Miran, još nisu pronađena. Posmrtni ostaci Kantois otkriveni su 16. maja u kontejneru u Winipegu. Nacionalna istraga o ubijenim i nestalim domorotkinjama otkrila je da je između 1980. i 2012. oko 1.200 pripadnica plemena u Kanadi ubijeno ili nestalo. Neki smatraju da je broj veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.