TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Uvijek ćemo težiti razvoju ekonomskih odnosa s Afrikom na pravedan način

On je kazao da je trgovinska razmjena između Turske i Senegala dostigla 540 miliona dolara 2021. godine, a sada je cilj da trgovinsku razmjenu povećaju na milijardu dolara

Mal i Erdoan: Zajednička volja za razvoj saradnje. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

21.12.2022

Turska i Senegal će nastaviti da unapređuju bilateralnu saradnju u brojnim oblastima, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu Agency (AA).

- Iskazali smo zajedničku volju da razvijamo našu saradnju sa Senegalom na svim poljima - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare sa senegalskim kolegom Makijem Salom (Macky Sall)u turskoj prijestolnici Ankari.

Erdoan je kazao da su tokom sastanka u predsjedničkom kompleksu razgovarali o ekonomskim, odbrambenim i trgovinskim pitanjima, kao i o naporima protiv terorizma, uključujući terorističku organizaciju FETO.

- Uvijek ćemo težiti razvoju ekonomskih odnosa s Afrikom na pravedan način i održavat ćemo naše trgovinske odnose na principu 'win-win' - rekao je turski predsjednik.


Mal i Erdoan: Princip "win-win" je model prema kojem sve uključene strane imaju korist od zajedničke saradnje. Anadolija

Princip "win-win" je model prema kojem sve uključene strane imaju korist od zajedničke saradnje.

Erdoan je kazao da je trgovinska razmjena između Turske i Senegala dostigla 540 miliona dolara 2021. godine, a sada je cilj da trgovinsku razmjenu povećaju na milijardu dolara. Erdoan je istakao da je sa Salom također razmijenio mišljenja o ratu u Ukrajini.

Sal je pohvalio, kako je kazao, "konkretan doprinos" Turske da spriječi globalnu krizu s hranom posredovanjem između Moskve i Kijeva. Razvijanje odnosa i saradnje s afričkim zemljama jedan je od temelja višedimenzionalne vanjske politike Ankare. Turska ambasada u glavnom gradu Senegala Dakaru otvorena je 1962. godine i jedno je od prvih turskih diplomatskih predstavništava u Africi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.