U 32. GODINI

U Kabulu ubijena političarka od strane Talibana: Odlučila je ostati i boriti se za svoj narod

Ubijena bivša zastupnica bila je članica parlamentarnog povjerenstva za odbranu

Bila je hrabra, snažna i borbena. Twitter

E. A.

16.1.2023

Afganistanska političarka te bivša zastupnica u parlamentu Mursal Nabizada (32) i njezin tjelohranitelj jučer su ubijeni vatrenim oružjem u njezinoj kući u Kabulu, priopćila je policija.

Nabizada je bila jedna od rijetkih zastupnica koje su ostale u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021., piše BBC.

Njezin brat i drugi zaštitar ranjeni su tijekom jučerašnjeg napada. Glasnogovornik kabulske policije Khalid Zadran rekao je da su sigurnosne snage započele ozbiljnu istragu slučaja.

Neustrašiva i snažna

Bivši kolege afganistanske političarke opisuju je kao "neustrašivu prvakinju Afganistana koja je odbila priliku da napusti zemlju". Otkako su se talibani 2021. vratili na vlast, žene u Afganistanu su uklonjene iz gotovo svih područja javnog života.

Bivša zastupnica Mariam Solaimankhil kaže da je Nabidaza bila "snažna, otvorena žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala, čak i pred opasnošću".

- Premda joj je ponuđena prilika da napusti Afganistan, odlučila je ostati i boriti se za svoj narod - tvitala je političarka.

"Ubijena je u mraku"

Ubijena bivša zastupnica bila je članica parlamentarnog povjerenstva za odbranu te je radila na Institutu za razvoj ljudskih potencijala i istraživanje.

Europarlamentarka Hannah Neumann komentirala je na društvenim mrežama da je jako tužna zbog ubojstva Nabizade. - Ubijena je u mraku, ali talibani su izgradili svoj sustav rodnog aparthejda pri punom dnevnom svjetlu - rekla je Neumann.

Bivši visoki dužnosnik bivše vlade u Afganistanu koju je podupirao Zapad kazao je da je tužan zbog smrti 32-godišnjakinje i da se nada da će počinitelji biti kažnjeni. Opisao ju je kao "slugu i predstavnicu naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.