UBIO SEDAM OSOBA

Njemačka policija ranije upozorena na napadača iz Hamburga

U januaru primili anonimno pismo u kojem se navodi da bi Filip F. mogao imati psihičkih problema

Sa mjesta zločina. AP Photo/Markus Schreiber

N. Aj. / Anadolija

10.3.2023

Njemačke vlasti upozorene su u januaru ove godine na psihičko stanje napadača koji je u četvrtak uvečer u Hamburgu pucao i ubio sedam osoba, potvrdila je policija u petak, prenosi Anadolija.

Dozvola za oružje

Šef hamburške policije Ralf Martin Mejer (Meyer) rekao je da su u januaru primili anonimno pismo u kojem se navodi da bi Filip F. (Philipp) mogao imati psihičkih problema i predlaže da mu se oduzme dozvola za oružje.

- Naše kolege su pratile dojavu, posjetile njegovu kuću kako bi stekli jasnu sliku, ali na kraju nisu poduzele mjere, jer nije bilo zakonskog osnova da se sačini psihološki izvještaj ili da se oduzme dozvola za oružje - rekao je Mejer na konferenciji za novinare u Hamburgu.

Nadležne njemačke vlasti saopćile su da nema dokaza o terorističkoj pozadini oružanog napada u kojem je ubijeno sedam osoba u crkvi Jehovinih svjedoka u Hamburgu.

Policija je saopćila da je u sinoćnjem napadu ubijeno sedam osoba, uključujući i nerođenu bebu, a da je još osam osoba ranjeno.

Bio član Jehovinih svjedoka

Napad je izveo bivši član Jehovinih svjedoka, 35-godišnji Filip F., koji je navodno izvršio samoubistvo nakon što je policija ušla u objekat.

Lokalni zvaničnik Andi Grot (Andy Grote) napad je okarakterizirao višestrukim ubistvom.

Napadač Filip F. napad je izveo poluautomatskim oružjem. Prije godinu i pol je dobrovoljno napustio Kongregaciju Jehovinih svjedoka.

Iz policije i tužilaštva su kazali da se istraga nastavlja, ali da nema dokaza da je napad imao teroristički karakter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.