OTAVA

Bajden i Trudo: Branit ćemo svaki pedalj NATO-a

Trudo je kazao da će dvije zemlje stajati rame uz rame s Ukrajinom

Bajden i Trudo. AP Photo / Andrew Harnik

S. S.

25.3.2023

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) boravio je u posjeti Kanadi, gdje se zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau) obavezao da će biti ujedinjeni protiv autoritarnih režima i da će smanjiti vlastitu ovisnost o drugim zemljama kada je riječ o ključnim sirovinama i poluvodičima.

Kanada ima mnoštvo minerala ključnih za proizvodnju baterija i električnih vozila, no Kina trenutno dominira na svjetskom tržištu.

- Vjerujem da imamo nevjerojatnu mogućnost sarađivati kako bi Kanada i Sjedinjene Američke Države mogle nabavljati i opskrbljivati ovdje u Sjevernoj Americi sve što nam je potrebno za pouzdane i održive lance opskrbe – poručio je Bajden u Parlamentu Kanade.

Zajednička sigurnost

Dodao je da je njihov zajednički prosperitet duboko povezan sa zajedničkom sigurnošću.

Američki predsjednik je rekao da će dvije zemlje članice NATO saveza "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

Trudo je kazao da će dvije zemlje stajati rame uz rame s Ukrajinom.

- Naš način života se istovremeno suočava s višestrukim prijetnjama. Sigurnosna politika je klimatska politika (i ona) je ekonomska politika – naglasio je Trudo u više navrata.

Okrenuti se jedni drugima

Biden je Otavu posjetio neposredno nakon posjete predsjednika Kine Si Đinpinga Moskvi.

- S rastućom konkurencijom, uključujući i onu koje dolazi od sve asertivnije Kine, nema dileme o tome zašto je važno da se sada okrenemo jedni drugima kako bismo izgradili sjevernoameričko tržište za sve, od poluvodiča do baterija za solarne ploče – zaključio je Trudo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.