JAVIO SE IZ BOLNICE

Berluskoni: U teškom stanju sam, ali ću se još jednom izvući

Uspijevao sam pobijediti strminu, čak i u teškim i delikatnim situacijama, poručio je Berluskoni

Berluskoni: Leži u bolnici. Twitter

A. O.

7.4.2023

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi), koji boluje od leukemije i hospitaliziran je na intenzivnoj njezi milanske bolnice, poručio je da je u teškom stanju, ali će se "još jednom izvući".

- Uspijevao sam pobijediti strminu, čak i u teškim i delikatnim situacijama - poručio je Berluskoni putem italijanskih dnevnih novina Il Giornale, koje su dio njegovog medijskog carstva.

Dobra reakcija

- 86-godišnji medijski magnat koji se od srijede nalazi u jedinici intenzivne njege u prestižnoj bolnici San Rafaele (Raffaele), u Milanu, "odmara se i dobro reagira na liječenje - rekao je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani za televiziju Rai 3.

Tajani, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, broj dva je u Berluskonijevoj stranci Forza Italia, koja je dio vladajuće koalicije premijerke Đorđe Meloni (Giorgie). Zbog svoje dugovječnosti u politici Berluskoni je dobio nadimak "besmrtni".

Ponovno je izabran u parlament 2022. godine. Njegovi ljekari objavili su da pati od infekcije pluća povezane s "hroničnom mijelomonocitnom leukemijom od koje boluje neko vrijeme".

Posjetili premijera

Rodbina bivšeg premijera, predvođena bratom i djecom, posjetila ga je na kardiološkom odjelu u toj bolnici u predgrađu Milana.

- Bolje mu je nego prije, bolje mu je - rekao je dugogodišnji prijatelj i saradnik Fedele Konfalonieri (Confalonieri) koji ga je posjetio. Navijači nogometnog kluba Monza, čiji je Berluskoni vlasnik, na vratima bolnice izvjesili su transparent "Hrabro, Silvio! Monza je uz tebe".

Odlazak na teren

- Sutra idemo na teren i zbog njega jer njegov princip je nikad ne odustati, boriti se do kraja. Moramo s tim duhom izaći na teren, razveseliti ga pobjedom - rekao je trener Monze Rafaele Paladino (Raffaele Palladino) uoči utakmice protiv Udinesea.

Bivši premijer i senator Mateo Renci (Matteo Renzi), Berluskonijev politički suparnik, u petak je na Twitteru objavio poruku podrške: "Hrabro, Silvio. Čekamo te nasmijanog u Senatu“.

Silvio Berluskoni, jedan od najbogatijih ljudi na poluotoku, s bogatstvom koje Forbes procjenjuje na 6,4 milijarde eura, posljednjih je godina sve češće u bolnici.

Prošli mjesec milijarder je već proveo četiri dana u istoj bolnici, a pušten je prije sedam dana. Berluskoni je u politiku ušao 1994. godine i bio je premijer ukupno devet godina. Uprkos nizu seksualnih skandala i sudskih procesa koji su narušili njegov imidž, za dio Italijana on je i dalje politički izbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.