JORDAN

Arapski ministri razgovaraju o normalizaciji odnosa sa Sirijom

Jordan je pozvao Siriju da se zajedno sa arapskim državama angažuje na izradi mape puta korak po korak za okončanje sukoba

Safadi i Mekdad. AP Photo / Raad Adayleh

FENA

1.5.2023

Grupa arapskih ministara vanjskih poslova održala je u ponedjeljak značajan sastanak sa svojim sirijskim kolegom u Jordanu kako bi razgovarali o tome kako normalizirati veze sa Sirijom kao dio političkog rješenja sukoba u zemlji koji traje više od decenije, rekli su zvaničnici.

Razgovori su prvi između sirijske vlade i grupe arapskih zemalja nakon odluke o suspenziji članstva Sirije u Arapskoj ligi 2011. godine nakon gušenja protesta protiv predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad).

Izrada mape puta

Jordan je pozvao Siriju da se zajedno sa arapskim državama angažuje na izradi mape puta korak po korak za okončanje sukoba, rješavanje pitanja izbjeglica, zatočenika, krijumčarenja droge i milicija koje podržava Iran - a sve to utiče na njene susjede.

Prije nego što su ministri Sirije, Egipta, Iraka, Saudijske Arabije i Jordana započeli pregovore u Amanu, sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad sastao se bilateralno sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem, navodi jordansko ministarstvo vanjskih poslova.

Borba protiv naoružanih grupa

Oni su razgovarali o izbjeglicama, pitanjima vode i sigurnosti granica, uključujući borbu protiv krijumčarenja droge, saopćilo je ministarstvo.

Aman se borio protiv naoružanih grupa koje krijumčare narkotike iz Sirije, uključujući amfetaminski kaptagon koji izaziva veliku ovisnost. Jordan je i odredište i glavna tranzitna ruta do naftom bogatih zaljevskih zemalja za kaptagon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.