NEMILE SCENE

Novi podaci o pucnjavi u fabrici Mercedesa: Dvoje ubijeno, napadač uhapšen

Pucnjava se desila u Mercedesovoj fabrici u Zindelfingenu

Novi podaci o ubijenim u fabrici Mercedesa. AP

N. H.

11.5.2023

Pucnjava se desila u Mercedesovoj fabrici u Zindelfingenu. Dvoje ljudi je izgubilo život u pucnjavi u fabrici na jugozapadu Njemačke.

Dvije žrtve

Dva 44-godišnjaka su izgubila život nakon napada vatrenim oružjem u proizvodnoj Sali fabrike, s tim što je jedna od žrtava preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Napadač, 53-godišnji muškarac, otvorio je vatru na žrtve prije nego što su ga radnici obezbjeđenja savladali i predali policiji. Ousmnjičeni se nije opirao hapšenjum a istraga oko motiva je u toku.

Ova fabrika raspolaže radnom snagom od 35.000 zaposlenih, a oni koji su bili u smjeni za vrijeme pucnjave su evakuisani. Incident se desio ujutro.

Napadač nije bio uposlenik

Mercedes kaže da su žrtve i napadač bili zaposleni u spoljnoj firmi zaduženoj za pružanje usluga.

- Duboko smo pogođeni i tužni zbog tragičnih vijesti iz Zindelfingena ovog jutra. Naše misli su sa žrtvama, njihovim porodicama i kolegama – saopćio je Mercedes.

Inače, automobilske fabrike u Njemačkoj su dobro obezbijeđene, s detaljnom kontrolom pri ulasku. Incidenti ovog tipa su veoma rijetki.

Pooštravanje zakona

Pogon u Zindelfingenu je jedna od najvećih fabrika Mercedes-Benza.

Njemačke vlasti su saopćile da će pooštriti zakone vezane za posjedovanje oružja, nakon što je napadač u martu otvorio vatru na ljude koji su se sakupili u prostorima Jehovinih svjedoka u Hamburgu, ubivši šest osoba.

Njemačka je van zakona stavila izvjesne velike šaržere za municiju 2020. godine i sprovodi petogodišnje provjere vlasnika oružja, da bi se utvrdilo da li je posjedovanje oružja opravdana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.