NA POTEZU SENAT

Zakon za podizanje gornje granice američkog duga prešao prvu prepreku

Razlog tomu što je ovaj Zakon jedva prošao na Komisiji jest taj što dva republikanca, Čip Roj i Ralf Norman, su glasali protiv

Zakon za podizanje gornje granice američkog duga prešao prvu prepreku. Printscreen

H. J. I.

1.6.2023

Komisija za pravilnik američkog Kongresa je sa 7-6 glasova odobrila Zakon kojeg su ispregovarali predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsjednik Kongresa Kevin Mekarti (McCarthy) za podizanje gornje granice američkog duga od 31,4 triliona dolara i postizanje novih rezova savezne potrošnje pa će stoga taj Zakon doći na raspravu u Kongres u srijedu nakon koje se očekuje glasovanje o njegovu usvajanju. 

Razlog tomu što je ovaj Zakon jedva prošao na Komisiji jest taj što dva republikanca, Čip Roj (Chip Roy) i Ralf Norman (Ralph), nisu poštivala stranačku stegu te su glasovali protiv.

Nacrt će zatim morati da usvoji Senat prije nego što ga pošalje predsjedniku Bajdenu na potpisivanje. U Senatu svaki poslanik može odgoditi brzo glasanje i još nije jasno kada će se održati konačno glasanje.

Ova mjera mora dobiti pristanak Kongresa do 5.juna jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u historiji SAD, a to bi moglo izazvati ekonomski haos kako u SAD tako i u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.